ВЕСТИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

13. фебруар 2023.

Обавештавамо јавност, драге колеге естрадне уметнике и извођаче, као и послодавце у области угоститељства, хотелијерства и туризма да СЕМУС није уговорна страна у Уговорима о извођачком раду - делу, којим се радно ангажују лица у естрадно-музичкој делатности.
На основу члана 12. Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, Уговор о извођачком радu - делу, закључују извођач и послодавац непосредно или преко посредника (агенције), а што у сваком случају није СЕМУС.
Скрећемо пажњу на основу незваничних информација да су се по.јавили Уговори о извођачком делу са ЛАЖНИМ печатом Савеза естрадно-музичких уметника и извођача Србије СЕМУС-а.
Подсећамо да Савез естрадно-музичких уметника и извођача Србије, као репрезентативно удружење у култури, утврђује статус самосталног уметника и самосталног извођача, на основу Закона о култури и тим лицима издаје Уверења.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА

14. септембар 2022.

Управни суд је 2018. по тужби Савеза естрадно музичких уметника Србије и Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије донео пресуду којом је тужба уважена и наложио Министарству културе и информисања да донесе одлуку о одузимању статуса репрезентативности Удружењу музичара џеза, забавне и рок музике Србије.
Како то Министарство културе и информисања није учинило у законском року, по поновљеном захтеву СЕМУС-а и Синдиката, Управни суд је у јуну ове године својим решењем казнио министартство у новчаном износу од 46.500,00 динара и поново му наложио да донесе одлуку о одузимању репрезентативности Удружењу музичара џеза, забавне и рок музике Србије.ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ И САМОСТАЛНОГ СИНДИКАТА ЕСТРАДНИХ УМЕТНИКА И ИЗВОЂАЧА СРБИЈЕ

1. август 2022.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и Унија послодаваца Србије у циљу доприноса промоцији предстојећем 61. Сабору трубача у Гучи честита организатору, општини Лучани, на чувању традиције дуге 60 година.
Гуча, Драгачево и Србија су већ низ деценија препознате као јединствено место одржавања највећег фестивала у свету који негује традиционалне вредности - музику, песме, игру, ношњу и изнад свега звук трубе која на најбољи начин изражава дух нашег народа.
Позивамо све извођаче и послодавце, који ће својим учешћем допринети да посетиоци овогодишњег Сабора трубача понесу најлепше утиске, да међусобно сарађују, представе себе у најлепшем светлу и доследно поштују одредбе Посебног колективног уговора о радном ангажовању естрадно- музичких уметника и извођача у угоститељству.
Подсећамо да су сви послодавци из области угоститељства у обавези да закључе уговор са извођачима који поседују уверење или потврду издату од стране удружења или организације чија је репрезентативност утврђена у складу са Законом о раду и Законом о култури.

 • УНИЈА ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ
 • САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ
  ЕСТРАДНИХ УМЕТНИКА И ИЗВОЂАЧА СРБИЈЕ


ОДРЖАН 4. САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ

8. јун 2022.

Савез естрадно-музичких уметника Србије је, у сарадњи са медијским јавним сервисом, успешно реализовао четврти Сабор народне музике Србије. На фестивалу који негује и промовише прави народни мелос, чули смо 32 нове композиције, а победила је песма "Душа душе моје", коју изводи Милена Лазаревић Поповић, а чији су аутори композитор и аранжер Игор Недељковић и текстописац Јована Милковић.
Друго место припало је нумери "Поведи ме, срећо моја" у интерпретацији Милене Јанковић и Јована Михаљице, а трећепласирану композицију "Добро вече, пријатељи" извео је Милош Радовић.
Жири фестивала чинила су еминентна имена домаће музике, па су тако у оба полуфинала одлучивали Љиљана Јорговановић, Стева Симеуновић, Чеда Марковић, Милутин Поповић Захар и Владимир Граић, док су у финалу то били Ненад Камиџорац, Љубо Кешељ, Гордана Лазаревић, Борисав Дугић, Милош Рогановић, Драгица Радосављевић Цакана и Влада Пановић.
Поред главне награде, додељено је још неколико: најбоља интерпретација ("Погледај ме једном, вило" у извођењу Раше Павловића), најбољи текст ("Поведи ме, срећо моја" у извођењу Милене Јанковић и Јована Михаљице, за коју је текст писао Никица Миленковић) и најбољи аранжман Сабора 2022 (Погледај ме једном вило – Синиша Вићентијевић).
Осим титула, сви овогодишњи лауреати награђени су и новчаним наградама:

 • 300.000 дин. – Победничка песма фестивала Сабор народне музике Србије 2022 (и 1. место)
 • 200.000 дин. – Друго место на Сабору 2022
 • 100.000 дин. – Треће место на Сабору 2022
 • 100.000 дин. – Награда публике Сабора 2022
 • 100.000 дин. – Награда за најбољу интерпретацију Сабора 2022
 • 100.000 дин. – Награда за најбољи текст Сабора 2022
 • 100.000 дин. – Награда за најбољи аранжман Сабора 2022.
Током програма првог и другог полуфинала уручена су признања Јелени Броћић, Гордани Стојићевић, Митру Мирићу, Драгици Радосављевић, Нади Обрић и Драгану Којићу Кеби.
Престижна призања СЕМУС-а: Награда за животно дело и Национална награда за допринос естрадно-музичкој уметности уручена су Лепој Брени и Бранимиру Ђокићу.
Програм су водили Бојана Марковић и Милан Поповић, а осим стручног жирија, у финалу Сабора 2022, за своје фаворите могла је да гласа и публика СМС порукама. Гласови публике и жирија, збрајани су по евровизијском принципу (у односу 50:50) а резултати тог гласања одлучили су које су три победничке песме.
Све учеснике програма Сабора, пратили су реномирани музичари Народног ансамбла Музичке продукције РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.
Фестивал нових композиција Сабор народне музике Србије – национални музички фестивал народне музике Србије, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да афирмацијом аутора и подстицањем на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике, пренео је РТС.
СЕМУС се захваљује свим поменутим сарадницима и учесницима, као и бутику цвећа "Биљана", који се налази у Рузвелтовој 23а.

4. САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ 2022

26. мај 2022.

Најзад је поново дошло време за јединствени празник најбоље музике и доброг расположења- почиње Сабор народне музике Србије! Фестивал најбољих композиција у духу наше традиције, по четврти пут партнерски организују РТС и Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС).
Сабор ће ове године бити реализован кроз три вечерње телевизијске емисије, током којих ћемо најпре кроз два полуфинала (31. маја и 1. јуна, РТС1 од 21.00) сазнати ко су финалисти. Током треће вечери, на великом финалу (4. јун, РТС1 од 21.00) - сазнаћемо и ко ће освојити престижну титулу победника фестивала Сабор народне музике Србије 2022, као и друга признања ове манифестације и СЕМУС- а.
Водитељи Сабора 2022 биће добро позната РТС-ова ТВ лица, новинари и аутори- Бојана Марковић и Милан Поповић.
Све учеснике програма Сабора пратиће реномирани музичари Народног ансамбла Музичке продукције РТСпод управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.


ЧЛАНСКИ ДОПРИНОС ЗА 2022. ГОДИНУ

8. април 2022.

Извршни одбор Савеза естрадно-музичких уметника Србије – Репрезентативног удружења у култури (СЕМУС-а) и Републички одбор Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, Репрезентативног синдиката, на заједничкој седници, одржаној 1О. новембра 2021. године, доносе

О Д Л У К У
o висини чланског доприноса за 2022. Годину

 1. Естрадно-музички уметник-извођач који није уплатио члански допринос за текућу 2021. годину, за 2022. годину уплатиће укупан износ.
 2. Естрадно-музички извођачи који су уплатили члански допринос за текућу 2021. годину у пуном износу, за 2022. годину уплатиће 50% од укупног износа.
 3. Ова одлука ступа на снагу даном доношења.
НАПОМЕНА: При наплати чланског доприноса за следећу годину, вршиће се контрола свих уплата из предходне године, како би се поштовала ова одлука.

Председник
Драгиша Голубовић

Оригинал документа


ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ

27. децембар 2021.

Самостални синдикат естрадних уметника и звођача Србије упутио је дописе Министарству финансија и Пореској управи Републике Србије, које је могуће преузети у прилогу кликом на активна поља.

Допис Министарству финансија
Допис Пореској управи


ЛАЖНА УВЕРЕЊА

19. новембар 2021.

Савез естрадно-музичких уметника
- Репрезентативно удружење у култури
Број: 31/37
Датум: 12. октобар 2021.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, Београд
- Репрезентативни синдикат
Број: 74/21
Датум: 12. октоба р 2021. Београд, Дечанска 14/7

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар
Влаjковићева бр. 3
11000 БЕОГРАД
Поштована госпођо Гојковић ,
Обраћам Вам се у својству председника - заступника Савеза естрадно - музичких уметника Србије (у даљем тексту: СЕМУС), као репрезентати вног удружења у култури и уједно председника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, а везано за проблем са Удружењем музичара џеза, забавне и рок музике Србије ( у даљем тексту Си нди кат), као репрезентати вног удружења у култури и уједно председника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије( као друг им ре презентати вним удружењем у области поред нас), као и другим удружењима која делују у области културе, али немају статус репрезентативности. нити су им поверена јавна овлашћења.
На име, на основу чла на 246. став 4. Закона о раду ("Службен и гласн и к РС'·. бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 1 3/17 - УС, 1 1 3/1 7 и 95/ 1 8 - аутенти ч но тум ачење), Репрезентати вно удружење у у гоститељско -туристи ч кој делатности: Ун ија послода ваца Србије, Београд и Синди кат, за кључ ил и су 1 4. јан уара 202 1 . годи не Посеба н колекти вн и у говор за радно ангажова ње естрадно-музи ч ких уметн ика и извођача у у гоститељству ("Службен и гласни к РС", број 9/2 1 ) (у даљем тексту: Уговор). Уговор је за кључен на период од три годи не, а на снази и прим ни је од 1 3. фебруара 202 1 . годи не. Овим уговором утврђују се права и обавезе из рада и по основу рада, односно радног ангажовања извођача (лица која обављају уметнич ку ил и дру гу делатност у области културе: извођење народне, забав не, џез, поп и рок музи ке, фол клорн их и други х играч ки х про грам а-плес, односно остал их музи ч ких, говорн их и сценских извођења култу рн их про грам а, као и послова струч њака и сарадн и ка у естрадно-музич кој делатности) и послодаваца. Влада је донела Одлу ку ("Службен и гласн ик РС", број 36/2 1 ) којом се У говор примењује и на послода вце који н ису чла нови Ун ије послодава ца Срб ије 11 кој и н ису учествовал и у његовом за к ъуч и ва њу. Одл у ка је на снази и при мењује се од 1 7. апри ла 202 1 . годи не. Ово је тзв . "Одлу ка о п рош иреном дејству'', је р се њомепроп исује обавезна примена за све извођаче (домаће и стране) и послодавце на територији Републ и ке Србије.
Сам остал ни уметн и к, односно самостал н и извођач је л и це, које обавља уметн ич ку ил и дру гу делат ност у области култу ре, и обавезно је социјал но осигура н по основу обавља ња делатности . Л и це које је осигура но по дру гом основу, ил и уоп ште н ије осигура но може обављати тзв. додат ну - допунску делат ност и може бити радно ангажова но у естрадно-м узи ч ком програм у код послода вца и оствари вати п ра ва утврђе на У говором , под условом да има потврду из члана 2. У говора, издату од Си нди ката за текућ у годину. Извођач је дужа н да уверење - потврду (коп ију), доста ви послода вцу, односно посредн ику - агенцији (у даљем тексту: Посредн ик), прил и ком закљу чења Уговора о извођач ком раду (делу) у који се уписује број уверења - потврде и иста се при лаже уз Уговор о извођач ком раду (делу). Извођач је дужан да уверење - потврду (копију) и Уговор о извођач ком раду (делу) стави на увид и нспекцијски м службама и овлашћеном предста вни ку (контролору) Си нди ката који је потп исн ик У говора. Послодавац је дужан да Синди кату обезбеди присту п пода ци ма и и нформацијам а неопходн им за обављање синди кал них акти вности, а посебно везан их за при мен у одредаба Уговора. Послодава ц и извођач уређују међусобна права и обавезе Уговором о извођач ком раду (делу), у складу с Уговором и законом . Уговором о извођач ком раду (делу) могу се утврдити и дру га права и обавезе послода вца и извођач а, која нису предвиђена Уговором , ако то н ије у супротности са за коном. У говор о извођач ком раду (делу) закључ ују извођач и послода вац непосредно ил и преко Посредн ика . Образа ц Уговора о извођач ком раду (делу) је саставн и део У говора.
Ч ла н 58. став 2. Закона о култури ("Службен и гласн и к РС",бр. 72/09, 1 3/ 1 6, 30/ 1 6 - исправка, 6/20, 47/21 и 78/21 ) дефи нише да је самостални уметник физичко лице, које самостал но, у виду за н имања, обавља уметн ич ку ил и дру гу делатност у области култу ре и коме је реп резентати вно удружење у култу ри утврдило статус л ица које самостал но обавља уметн ичку делатност у области културе, а у чла ну 60. став 1 . проп исује да је самостал ни извођач културн их програма у музички м и сценским делатностима физич ко л ице које самостал но, у виду зан имања обавља вокал но и инструментал но извођење културн их програма, или на дру ги нач ин изводи културн и ил и артистич ки програм и коме је репрезентати вно удружење у култури утврдило статус л и ца ко је самостал но оба вља уметн и ч ку ил и другу делатност у области културе. По захтеви ма л ица (самостал ног уметни ка и самосталног извођача) за утврђивање статуса лица, које самостал но обавља уметни ч ку ил и другу делатн ост у области културе, реп резентати вна удружења доносе решења за култу рно подручје за која су уписа на у регистар репрезентати вних удружења у култури. Самостални уметник и самостални извођач стичу статус лица које самостално обавља уметничку или другу делатност у области културе уписом у Регистар лица која самостал но обављају уметничку или другу делатност у области културе, (у даљем тексту: Регистар лица), који води реп резентати вно удружење у култури .
Ч ла ном 64. Закона о култури је проп иса но да надлежно реп резентати вно удружење у култу ри издаје уверења о ч ињен ицама уп иса ним у Рег истар л и ца. Ова уверења издај у се сагласно пода ци ма из Регистра л и ца и им ају значај ја вне исп раве. У верења на основу члана 64. Закона о култу ри самостал ним уметн и цима и самостал ним извођач има могу издавати само два репрезента ти вна удружења у култу ри за подручје културе извођење музичких, говорних, артистичких и сценских културних програма за територију Републи ке Србије, који ма је м ин истар културе и информ исања решењем 14. ја нуара 20 1 9. годи не утврдио статус реп резе нтати вно г удружења у култу ри , и то: СЕМ УС (ч ији сам ја заступ ни к) и У дружење м уз и ча ра џе з а, заба в не и рок м vзи ке С рби је ("Службен и гласн ик РС'', број 1 5/ 1 9). Ова у верења наведена реп резентат ивна удружења, у см ислу члана 9. став 2. Прави л н ика о садржи ни и нач ину вођења евиденције л ица, која самостал но обављају уметничку или дру гу делатност у области културе ("Службен и гласн ик РС",број 41/1 О), издају само на типском Обрасцу 2, који је одштам пан уз овај правилник и чини његов саста вн и део. На пом и њемо да Удружење м узи чара џеза, заба вне и рок музике Срби је не изда је у верења на овако п роп иса ном обрасцу. Извођачу -л и цу, које обавља у метн и ч ку или другу делатност у области културе као додатну - допунску делатност, односно које је социјално осигура но по другом основу (запослен, незапослен, предузетн и к, пољоп ри вредн и к, пензионер, студент-ђа к) потврду, у смислу чла на 2. и 4. Уговора и У говора о извођачком раду-дел у (који је саставн и део Уговора), о утврђи вању статуса извођача, односно да може бити радно ангажова но у естрадно-м узи ч ком програм у код послодавца и оствари вати права утврђена Уговором, може издати само Синдикат за текућу годину.
У вези с ти м М ин истарство културе и информ исања је у фебруару 20 1 8. годи не, циркуларн им доп исом доста ви ло у позоре ње свим ре презентати вн им удруже њи м а у култури којим је указало на оба везу издавања овог у верења само самостал ним умет ни цима, самосталн им струч ња цима у култу ри, самостал ним извођа ч има културн их програма и самостал ним сарадн ицима у култу ри на наведеном проп иса ном обрасцу. Ови м доп исом, у см ислу члана 57. став 2, Закона о култури, запрећено је реп резентати вн им удружењи ма, ко ја законом поверене послове не обавља ју ил и их обавља ју суп ротно закону, одузимањем-п рестан ком статуса реп резентати вног удружења.
СЕМУС и Си нди кат су још у току 20 1 4. годи не захтевал и од М инистарства културе и информ исања, да одузме репрезентати вност Удружењу музича ра џеза, забавне и рок музике Србије, због незаконитог издавања уверења и лици ма која нису са мостал н и уметници или самостал ни извођачи. Како Министарство културе и информ исања н ије поступило по овом захтеву покренут је управни спор, те је Управни суд Пресудом 24 У 545/ 1 6 од 1 2. јанура 201 8. годи не у важио тужбу СЕМУС-а и Си нди ката наложио М инистарству културе и и нформисања "да у року од 30 дана од дана достављања пресуде донесе одлуку по захтеву тужилаца СЕМУС-а и Синдиката, за преста нак статуса репрезентати вног удружења у култури , поднетом 3. новембра 20 1 5. године", али по овој пресуди н икада није посту пљено.
Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије и даље намерно крши одредбе члана 64. Закона о култури и чл. 2. и 4. Колективног Уговора незаконитим издавањем уверења (на обрасцима који нису прописани) лицима која немају статус самосталног уметника, односно самосталног извођача (запослен, незапослен , предузетник, пољопривредн и к, пензионер, студент-ђа к), а такође незаконито издаје и потврде из чл. 2 и 4. КУ, за чије издавање је надлежа н само Синдикат.
Иначе, да напоменемо да у Статуту Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије у члану 21. децидно пише: "да члан Удружења може постати сваки грађанин Србије који има пребивалиште на територији Републике Србије, који се бави музичком делатношћу у области џеза, забавне и рок музике . Парадокс је, да они масовно учла њују и извођа че народне музике и издају лажна уверења, поготову лицима која нису у статусу самосталног извођача .
Поред предњег, на основу овлашћења из члана 4 . ста в 3. П осебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно - музичких уметника и извођача у угоститељству, приликом контроле ангажовања извођача, контролори репрезентативног синдиката, дошли су до сазнања, да и друга удружења у области културе (која немају репрезентативности) издају потврде и уверења, те је неопходно да у складу са чланом 79. Закона о култури, ресорно министарство изврши надзор.
У прилогу Вам доста вљамо неколико лажних уверења и потврда Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Срб ије, као и дру гих нерепрезентативних удружења.
На основу напред наведеног потребно је да Министарство културе и информ исања изврши и нспекцијски надзор над радом Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије у погледу законитости вршења поверених послова - издавања уверења , а сада и потврда, у смислу члана 57. Закона о култури, као и надзор над спровођењем закона у делу удружења, којима нису поверена јавна овла шћења, а иста издају уверења и потврде.
У очекивању одговора,
С поштовањем,
ПРЕДСЕДНИК - ЗАСТУПНИК
Драгиша Голубовић

У прилогу:

 • Фотокопија пресуде Управног суда 24 У 545/ 1 6 од 1 2. јануара 2018. године;
 • Фотокопија извода из Статута Удружења музичара , џеза, забавне и рок музике Србије;
 • Фотокопије нелегал но издатих уверења Удружења музичара, џеза, забавне и рок музике Србије: У верење Број: 1813 од 1 6. августа 2017. године; У верење Број: 817 од 5. фебруара 2019. годи не; Уверење Број: 437 од 15. јула 2021 . године; Уверење Број: 438 од 15. јула 2021 . годи не; Уверење Број: 439 од 15. јула 2021. године; Уверење Број: 442 од 15. јула 2021 . године; Уверење Број: 443 од 20. јула 2021. године; Уверење Број: 569 од 9. септембра 2021 . Године; Фоткопија Потврде Удружења за заштиту музичара Србије од 3. јуна 2021. године;
 • Фотокопија Потврда Удружења рок музичара Србије УРМУС Број: 1 147/2018 од 23. марта 2018. године; 1326/2018 од 18. ап рила 2018. године;
 • Фотокопије Потврда Удружења професионалних музичара и естрадних радника "ЕСТРАДАМЕЛОС" Србије-Чачак, од 1 4 . јула 2021 . године издате на име Ћировић Нема ње из Ч ачка и Хаџић Мирољуба из Чачка;
 • Фотокопије Потврда Удружења естрадних уметника иизвођача Шумадије "КРА ГУЈЕВАЦКОНЦЕРТ" од 4. јун а 2021 . године издате на име Крамжар Антона и Нешковић Ива на ;
 • Фотокопије Потврда Српког удружења музичара и артиста "СУМА" Број: 110/21 од 11 . јула 202 . годи не; 114/21 од 19. јула 202 1. године.ИЗАБРАНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ ЗА САБОР 2021.

13. oktobar 2021.

Четврти Сабор народне музике биће у зависности од епидемиолошке ситуације одржан крајем октобра или почетком новембра 2021. године. Изабране су 32 композиције, а СЕМУС је у сарадњи са РТС усвојио и Правилник о Сабору.

 1. Добро вече пријатељу стари
  Композитор: Александар Радовић
  Текстописац: Александар Радовић
  Аранжман: Александар Радовић
  Вокал: Милош Радовић
 2. Луталица
  Композитор: Беки Бекић
  Текстописац: Боби Петковски
  Аранжман: Дарко Илиевски
  Вокал: Далибор Даки Ђошић
 3. Поведи ме срећо моја
  Композитор: Стеван Поповић
  Текстописац: Микица Миленковић
  Аранжман: Горан Живковић Тоза
  Вокал: Славица Мијајловић и Урош Цацић
 4. Да је мени да те преболим
  Композитор: Велинов Горан - Панча
  Текстописац: Јасмина Вукојичић
  Аранжман: Велинов Горан - Панча
  Вокал: Ивана Шашић Симић
 5. Ти си ми у мислима
  Композитор: Беки Бекић
  Текстописац: Саша Ракић
  Аранжман:
  Вокал: Неша Гајић
 6. Мајка никад не умире
  Композитор: Љуба Кешељ
  Текстописац: Тешо Мркоњић
  Аранжман: Игор Кокић
  Вокал: Станојка Митровић Ћана
 7. Душа душе моје
  Композитор: Игор Недељковић
  Текстописац: Јована Милковић
  Аранжман: Игор Недељковић
  Вокал: Милена Лазаревић
 8. Колевка Лазарова
  8. Композитор: Зоран Петровић-Паги
  Текстописац: Срећко Симић
  Аранжман: Зоран Петровић Паги
  Вокал: Славиша Вујић
 9. Туго голема
  Композитор: Раде Крстић
  Текстописац: Милорад Цветковић
  Аранжман: Перица Васић
  Вокал: Ринго Хамидовић
 10. Мајка и син
  Композитор: Зоран Тутуновић
  Текстописац: Хана Динчић
  Аранжман: Зоран Тутуновић
  Вокал: Кристина Нина Јовановић
 11. Мила брезо моја
  Композитор: Милош Матејић
  Текстописац: Миомира Драгићевић
  Аранжман: Милош Матејић
  Вокал: Мирјана Алексић
 12. Београдско вече
  Композитор: Дејан Недић
  Текстописац: Дејан Недић
  Аранжман: Немња Михајловић
  Вокал: Ивана Димковски
 13. Лепотица и боем
  Композитор: Дарко Хинић
  Текстописац: Дарко Хинић
  Аранжман: Игор Кокић
  Вокал: Дарко Хинић
 14. Браћа по кафани
  Композитор: Ђорђе Чавић
  Текстописац: Драган Чолаковић
  Аранжман:
  Вокал: Ђорђе Чавић
 15. Ех, животе луталице!
  Композитор: Александар Ковачевић
  Текстописац: Слађана Ковачевић
  Аранжман: Александар Ковачевић
  Вокал: Вишеслав Чучковић
 16. Косово у срцу
  Композитор: Милош Матејић
  Текстописац: Дејан Вукајловић
  Аранжман: Милош Матејић
  Вокал: Дана и Данијела Карић,
  Пратећи вокали: Ивана и Милица Бабић
 17. Завичајна трешња
  Композитор: Новица Стојимировић
  Текстописац: Новица Стојимировић
  Аранжман: Миодраг Лукић
  Вокал: Добрила Милановић
 18. Живот тече као река
  Композитор: Милан Милосављевић Бамбино
  Текстописац: Милан Милосављевић Бамбино
  Аранжман: Милан Милосављевић Бамбино
  Вокал: Ратко Ерић
 19. Моја Шумадија
  Композитор: Зоран Влајић
  Текстописац: Дилвад Фелић Дадо
  Аранжман: Зоран Влајић
  Вокал: Марина Станкић
 20. Још сам твоја
  Композитор: Ана Александров
  Текстописац: Младен Николић
  Аранжман: Зоран Влајић
  Вокал: Снежана Коцкар
 21. Кад ме твоје усне љубе
  Композитор: Љубиша Ковачевић
  Текстописац: Љубиша Ковачевић
  Аранжман: Зоран Влајић
  Вокал: Катарина Ковачевић
 22. Права љубав до вечности траје
  Композитор: Миљко Витезовић
  Текстописац: Слободан Ресетар
  Аранжман: Александар Ковачевић
  Вокал: Ивица Станчић
 23. Од мерака до севдаха
  Композитор: Драган Ковачевић-Струја
  Текстописац: Миланко Ћировић
  Аранжман: Драган Ковачевић-Струја
  Вокал: Милан Стојчиновић
 24. Дајем реч
  Композитор: Александар Ковачевић
  Текстописац: Слађана Ковачевић
  Аранжман: Александар Ковачевић
  Вокал: Бане Шевић
 25. Кад заспи чаршија
  Композитор: Ненад Грковић
  Текстописац: Ненад Грковић
  Аранжман: Александар Ковачевић
  Вокал: Ранко Шемић
 26. Ружо моја
  Композитор: Зоран Јанковић
  Текстописац: Давор Шурлан
  Аранжман: Зоран Тутуновић
  Вокал: Ђоко Марић
 27. Ружо моја бела
  Композитор: Зоран Влајић
  Текстописац: Драган Биорац
  Аранжман: Зоран Влајић
  Вокал:
 28. Једино је душа вечна
  Композитор: Драган Јовановић Жома
  Текстописац: Марија Тодоровић
  Аранжман: Бобан Продановић
  Вокал: Зорица Минић
 29. Погледај ме једном вило
  Композитор: Драган Јовановић Жома
  Текстописац: Драган Јовановић Жома
  Аранжман:
  Вокал: Раша Павловић
 30. Богу хвала
  Композитор: Александар Дулић
  Текстописац: Александар Дулић
  Аранжман: Бојан Кичић
  Вокал: Александар Дулић
 31. Друже мој!
  Композитор: Никола Белоица, коаутор Миљан Белоица
  Текстописац: Никола Белоица, коаутор Миљан Белоица
  Аранжман: Миљан Белоица
  Вокал: Милутин Лековић
 32. Тачка среће
  Композитор: Драган Којић Keба и Раде Чокан
  Текстописац: Драган Којић Кеба
  Аранжман: Раде Чокан и Драган Којић Кеба
  Вокал: Марија ПалавраДРЖАВА ОДВОЈИЛА 15 МИЛИОНА ЗА ЕСТРАДУ

23. jul 2021.

Самостални естрадно-музички извођачи добиће по 90.000 динара, а исплата почиње 9. августа, открива за "Објектив" председник СЕМУС Драгиша Голубовић

Пише: Мила Мариновић
Након годину дана донета је одлука да самостални естрадно-музички извођачи добију помоћ од државе у вредности од 90.000 динара по особи, а укупно је издвојено око 15 милиона динара. Закључен је уговор између Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Министарства културе и информисања, по ком 9. августа почиње исплаћивање ове помоћи, а више о томе за Објектив је открио председник СЕМУС Драгиша Голубовић.
– Договорено је да 9. августа крене уплата свим естрадно-музичким извођачима самосталцима. Дакле, могућност за примање помоћи од државе односи се само на самосталне извођаче културних програма. Самосталци су само они музичари који су пријављени за пензионо, социјално и здравствено осигурање на основу тог занимања, а не они који су запослени негде другде, а увече негде свирају. Борили смо се за ово званично од 30. марта прошле године, када смо послали допис Влади Републике Србије и министарствима, са ким све нисмо разговарали да бисмо дошли до овог резултата. Задовољни смо, камо среће да је и нека већа сума, али и ово значи људима – рекао је Голубовић.
У претходним доделама новчане помоћи, због немогућности рада услед пандемије коронавируса, помоћ су добили они који имају статус уметника, што је мањина у односу на укупан број музичара којима је то примарно занимање.
– Уметници су већ прошле године добили 90.000, а сада су добили 61.000. Самостални извођачи, којих има око 170, добили су 61.000, а од августа им следи још по 90.000, па ће се изједначити са уметницима. По Закону о култури одређено је да локална самоуправа људима који су добили статус уметника може да уплаћује доприносе, и то на минималну основицу, али естрадних уметника нема много, свега 87 – казао је председник СЕМУС, па објаснио у каквој су позицији самостални извођачи.
– Самостални извођачи нису радили ништа због пандемије, а сами себи плаћају доприносе, па су у тежем положају. Народ гледа телевизију, на којој види такозвани гламур, а то је уврх главе стотину њих. Постоје певачице, поготово млађе, које брукају нашу професију, јер причају свашта на телевизији. Појединци су сами криви јер су изазвали негодовање у народу. Међутим, постоји огроман број извођача чији су хонорари релативно мали и који, на пример, свирају свадбу за 50 евра и надају се неком бакшишу – рекао је Голубовић, па се дотакао и овогодишњег Сабора народне музике Србије, јер је недавно одлучено да композиција Микице Антонића „Нек ти живот буде песма” у извођењу Чеде Марковића буде дисквалификована:
– СЕМУС и РТС су донели ту одлуку. Нико не може учествовати са песмом која је већ била јавно изведена, а ту песму коју је Чеда певао Микица Антонић је као аутор извео још 2019. у емисији „Жикина шареница”. Комисија је поништила резултате и сви су се померили једно место нагоре, па је тако композиција „Завет у аманет” аутора Драгана Шаиновића Шаје, у интерпретацији Ненада Манојловића, померена са другог на прво место. Иначе, већ смо објавили конкурс за четврти Сабор народне музике Србије, у којем поново пише да песме морају први пут да буду јавно изведене управо на фестивалу. Четврти Сабор биће одржан у октобру и новембру – рекао је председник СЕМУС Драгиша Голубовић.

ИЗВОР: Објектив”
Преузми чланак


ОБАВЕЗЕ ПОСЛОДАВАЦА

21. jul 2021.

Обавезе послодаваца који ангажују извођаче естрадно-музичког програма
Посебним колективним уговором утврђују се права и обавезе из рада и по основу рада, односно радно ангажовање лица која обављају уметничку или другу делатност из области културе: извођење народне, забавне, џез, поп и рок музике, фолклорних и других играчких про­ грама (плес), односно осталих музичких, говор­ них и сценских извођења културних програма, као и послова стручњака и сарадника у естрадно-музичкој делатности (у наставку текста: извођач естрадно-музичког програма) и послодавца у угоститељству, хотелијерству и туризму (у наставку текста: послодавац).

Преузми Извод из Обавеза послодавца


ИНФОРМАЦИЈА

21. јул 2021.

Информација о исплати бесповратне новчане помоћи за лица која имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури (самостални стручњаци у култури, самостални сарадници у култури, самостални извођачи културних програма)

Дана 21. јула 2021 године закључен је уговор између Министарства културе и информисања Републике Србије и Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) о исплати бесповратне новчане помоћи, у циљу ублажавања последица насталих услед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV2, за лица која имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури (самостални стручњаци у култури, самостални сарадници у култури, самостални извођачи културних програма) у нето износу од по 90.000,00 динара. Средства за бесповратну новчану помоћ обезбеђена су у буџету Републике Србије.
Исплата новчане помоћи у нето износу од 90.000,00 динара овим лицима почеће у понедељак, 9. августа 2021. године.

УСТАВНИ СУД ПОТВРДИО ЗАКОНИТОСТ ПКУ, СПОРАЗУМА И ОДЛУКЕ

28. мај 2021.

Уставном суду Републике Србије су у току 2020. године поднете две иницијативе за покретање поступка за оцену уставности и законитости одредаба члана 2, члана 4. ст. 1,2. и 3, члана 11. став 1, чл. 12. и 13, и члана 14. став 1. Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству („Службени гласник РС“, бр. 23/15 и 13/18), Споразум о продужењу важења Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству („Службени гласник РС“, бр. 13/18 и Одлуке о примени Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству („Службени гласник РС“, бр. 37/18).
Уставни суд Републике Србије је, Закључком број Iуо-27/2020 од 20. маја 2021. године одбацио као неосноване наведене иницијативе и потврдио законитост оспорених ПКУ, Споразума и Одлуке.
Преузми Закључак Уставног суда


ЕСТРАДА ЗАСЛУЖУЈЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

24. мај 2021.

Држава је прошле године, услед корона кризе, самосталним естрадним уметницима определила помоћ од 90.000 динара, а недавно је прихваћено да и самостални естрадни извођачи добију помоћ по истом основу у износу од две минималне зараде, што је укупно 64.252 динара.
Председник Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије и Савеза естрадно-мизичких уметника Србије ( СЕМУС ) Драгиша Голубовић наводи за „Објектив“ да ови грађани имају право на финансијску ињекцију, јер уредно плаћају све порезе држави.
- Кад је исплаћена ова помоћ, бунила се одређена, неформална група која није имала право на помоћ државе. Ти појединци нису естрадни уметници, односно нису имали својство да су самостални. Самостална занимања обављају естрадну музичку делатност, а по том основу су пријављени на пензионо, социјално, здравствено и инвалидско осигурање. Све друге – који су у радном односу, или су власници неких фирми, или су чак у пензији, или нигде нису пријављени, ни по ком основу – држава као такве не препознаје за помоћ.
Као и код ликовних, књижевних, драмских, филмских уметника, статус се може добити само од репрезентативног удружења у култури, које врши поверене послове по Закону о култури. Министарство културе поверава те послове репрезезнтативним удружењима, од којих је једино СЕМУС....

Извор: ОБЈЕКТИВ, ( 24. мај 2021, стр.14-15 )
Преузми цео чланак


ЧЛАНСКИ ДОПРИНОС ЗА 2021.

14. мај 2021.

Извршни одбор Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС-а) и Републички одбор Синдиката естрадних уметника и извођача Србије, на заједничкој електронској седници, одржаној 13. и 14. маја 2021. године, у 12:00 часова, доносе
ОДЛУКУ o висини чланског доприноса за 2021. годину

  1. Естрадно-музички извођач који није уплатио члански допринос за текућу 2021. годину уплаћује 50% од укупног износа на годишњем нивоу;
  2. за 2022. годину уплатиће укупан износ.
  3. Естрадно-музички извођачи који су уплатили члански допринос за текућу 2021. годину, за 2022. годи ну уплатиће 50% од укупног износа.
 1. Ова одлука ступа на снагу даном доношења.

Преузми Одлуку о чланском доприносу


ВЛАДА СРБИЈЕ: ПКУ ВАЖИ ЗА СВЕ ПОСЛОДАВЦЕ !

20. април 2021.

Влада Србије је 8. априла донела Одлуку, која је на снагу ступила 17. априла објављивањем у „Службеном гласнику“ 36/21, којом се ПКУ („С. гласник“ 9/21) за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извожача у угоститељству примењује и на послодавце који нису чланови Уније послодаваца, као и на оне послодавце који нису учествовали у закључивању овог ПКУ.
Преузми Одлуку Владе
Преузми Решење Министарства за рад

МУЗИЧАРЕ ЗАОБИШЛА ПОМОЋ, АЛИ НЕ И НАМЕТ

16. март 2021.

У данашњем штампаном издању дневника „Данас“ за текст аутора Љиљане Буквић, објављеном у рубрици Економија на страни 16, о тешком положају самосталних извођача, говорио је и председник нашег синдиката и СЕМУС Драгиша Голубовић. Преносимо ову изјаву.
Председник Савеза синдиката естрадних уметника и извођача Србије (Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије – прим. Синдиката) Драгиша Голубовић каже за Данас да они не могу да кажу да подржавају протест већ, пре свега, своје чланове – естрадне уметнике и извођаче., као и све остале који су угрожени у остваривању својих права. Голубовић објашњава да су самостални естрадни уметници и самостални естрадни извођачи људи који су на основу свог занимања пријављени и плаћају доприносе.
„Са статусом естрадних уметника имамо њих 85, у статусу самосталног музичког извођача њих 510. За разлику од уметника којима локалне самоуправе уплаћују доприносе, самостални извођачи то сами за себе уплаћују. И док су уметници и добили једнократну помоћ од 90.000 динара од државе, самостални извођачи нису добили ништа“, истиче Голубовић.
Он каже да су управо самостални извођачи који плаћају доприносе, ти који су и формално и суштински у у најтежој ситуацији, јер доприносе морају да плаћају, а не раде нигде.
„Зато смо тражили још од 30. марта прошле године и од министарстава финансија, рада, културе, али и Владе да определе нека средства. Ако су добили уметници 90.000 динара, треба да добију и самостални извођачи. Инсистирамо на томе“, напомиње Голубовић и додаје да су последњи допис Влади послали 5. марта, али да се ништа није помакло.
Голубовић наглашава како је њихова професија онемогућена да ради, и да не трпе само извођачи и уметници, већ и њихове породице. Он подсећа да постоје и они који се баве музиком као другим послом.
„Не може неко ко ради у фирми, или има приватну радњу, или је у пензији да сада тражи да му држава плати што не свира поподне. То нема везе са овим Мислим да је таквих у великој већини било на протесту. Зато ми подржавамо, пре свега, наше чланове и оне музичаре који плаћају доприносе и којима је то основно занимање“, напомиње наш саговорник. Он каже да је осим Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) једино репрезентативно само још Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије.
„Сви су наши чланови доведени у ситуацију да су грађани другог реда, јер су по питању рада обесправљени, чак су угоститељи, фотографи, фризери и неки други могли да раде неки период, али музичари легално нису могли уопште да раде“, напомиње Драгиша Голубовић.

ПОЗИВ ВЛАДИ ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНОКРАТНЕ ПОМОЋИ
САМОСТАЛНИМ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИМ ИЗВОЂАЧИМА

15. март 2021.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије подржава све своје чланове као и све друге у борби за остваривање својих права. Право на рад је Уставом загарантовано, а сведоци смо да је због пандемије читава наша професија онемогућена да ради, због чега трпе десетине хиљада породица, не само самосталних естрадно-музичких извођачима, већ и оних који су уско повезани са овом делатношћу – угоститеља, фотографа, организатора програма, декоратера, људи који раде расвету, звук, превоз…
Синдикат се током претходне године борио да се самосталним естрадно-музичким извођачима омогући једнократна помоћ од стране државе, као и радницима у привреди. Више пута смо се по том питању обраћали надлежним министарствима и Влади РС што се може видети и на сајту Синдиката. Самостални уметници су добили једнократну помоћ, али на жалост, они најугроженији, самостални естрадно-музички извођачи, до сада нису добили ту помоћ, што их своди на грађане другог реда.
Стога, разумемо кулминацију незадовољства и још једном јавно апелујемо на Владу републике Србије да определи додатна средства и додели једнократну помоћ самосталним естрадно-музичким извођачима, као и поновну помоћ самосталним уметницима.
ПРЕДСЕДНИК
ДРАГИША ГОЛУБОВИЋ

СИНДИКАТ: ЗА ПРАВЕДАН ОДНОС ПРЕМА УМЕТНИЦИМА И ИЗВОЂАЧИМА

8. март 2021.

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ
Г-ђа Ана Брнабић

Поштована госпођо Брнабић
Уважавајући бројне обавезе које имате, обраћам Вам се са захтевом да са истим одговорним односом, као према милионима запослених у приватном сектору, финансијски помогнете самосталним естрадним уметницима и извођачима у Србији, према којима се, отворено могу рећи, и поред бројних дописа и договора, држава не односи на праведан начин.
Морам Вас подсетити, да се Синдикат естрадних уметника и извођача Србије још 30. марта 2020. године (фотокопија у прилогу), обратио Влади Републике Србије дописом да се и лицима која обављају самосталну уметничку или другу делатност у области културе, као што се предлаже и за самосталне предузетнике – занатлије и друге, размотри могућност финансијске подршке у једнаком износу, док ово стање пандемије траје.
У сваком случају, а то смо у допису од 14. маја 2020. године (фотокопија у прилогу), посебно истакли, да изузетно ценимо Одлуку Владе Републике Србије, да у висини три минималне зараде помогне САМОСТАЛНИМ УМЕТНИЦИМА – укупно 70 самосталних уметника на чему смо захвални. Уједно смо Вас информисали и замолили да и за САМОСТАЛНЕ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКЕ ИЗВОЂАЧЕ И САРАДНИКЕ У КУЛТУРИ определите помоћ у истом износу. Напомињемо, да је у СЕМУС-у протоколисано 510 ових лица и да су они још у тежем положају, јер су у обавези да самостално уплаћују доприносе за пензијско, инвалидско, социјално и здравствено осигурање, за разлику од самосталних уметника за које наведене доприносе уплаћују локалне самоуправе.
Наиме, самостални естрадно-музички извођачи и сарадници у култури, као и самостални уметници, своје право на рад и егзистенцију нису у могућности да остварују због мера које доносе надлежни органи у циљу спречавања ширења пандемије изазване корона вирусом. Све је то довело у ситуацију многе „самосталце“ да се одјављују код РФЗСО и РФ ПИО, због немогућности уплаћивања доприноса.
Напомињемо, да смо овај проблем покушавали да решавамо са Министарством финансија – дописима, састанцима са министром, Синишом Малим, али осим обећања да ће се проблем помоћи решити, ребалансом буџета за 2020. годину или буџетом за 2021. годину, нажалост, овај проблем није решен.
Из наведених разлога, а имајући у виду да држава припрема нови пакет мера за помоћ привреди Србије, који подржавамо, молимо Вас да у пакет помоћи УКЉУЧИТЕ САМОСТАЛНЕ ЕСТРАДНО - МУЗИЧКЕ ИЗВОЂАЧЕ И САРАДНИКЕ КОЈЕ ДО САДА НИСТЕ УКЉУЧИЛИ, АЛИ ПОМОГНЕТЕ И САМОСТАЛНИМ УМЕТНИЦИМА БЕЗ ОБЗИРА ШТО СУ ПРЕТХОДНО ДОБИЛИ ПОМОЋ У ВИСИНИ ТРИ МИНИМАЛНЕ ЗАРАДЕ.
Сматрамо да нема било каквог разлога, да се и за ову категорију „самосталаца“ не определи наведена једнократна помоћ.
Надам се да ћете ово наше обраћање позитивно оценити и као Влада Републике Србије одговорно реаговати и неправду према самосталним естрадно музичким извођачима и сарадницима веома брзо исправити.
С пошштовањем,
ПРЕДСЕДНИК
ДРАГИША ГОЛУБОВИЋ

Преузми ДОПИС

13. фебруар 2021.

У суботу, 13. марта, уживо из студија РТС на Кошутњаку, биће одржано финале Сабора народне музике Србије 2020. године. Том приликом гледаоци ће моћи да гласају и допринесу избору најбољих композиција.
Дошло је време да се од 16 песама и извођача, који су освојили највише поена стручног жирија Сабора, изаберу најбољи међу најбољима.
Специфичност Сабора народне музике Србије је што је ово национално музичко такмичење композитора, текстописаца, аранжера – оних, који су највише или једнако заслужни за успех и квалитет сваке песме.
Према редоследу који је раније одређен жребом (у ревијалној, деветој емисији Сабора 2020. године), извођачи ће наступити овим редом:

 1. Мај
  Извођач: Биљана Сечивановић
  Композитор: Саша Николић
  Аутор текста: Милан Милетић
  Аранжер: Саша Николић
 2. Завет у аманет
  Извођач: Ненад Манојловић
  Композитор: Драган Шаиновић Шаја
  Аутор текста: Драган Живановић
  Аранжер: Драган Шаиновић Шаја
 3. Рођена да теби припадам
  Извођач: Наташа Стајић
  Композитор: Владимир Стајић
  Аутор текста: Саша Ракић
  Аранжер: Александар Софронијевић
 4. Разведена
  Извођач: Мина Костић
  Композитор: Хасан Дудић
  Аутор текста: Хасан Дудић
  Аранжер: Јовица Јовић
 5. Добри људи
  Извођач: Ибро Селмановић
  Композитор: Мирко Шенковски Џеронимо
  Аутор текста: Драгана Кајтазовић Шенковски
  Аранж. Мирко Шенковски Џеронимо
 6. Добро дошао
  Извођач: Марина Станкић
  Композитор: Зоран Влајић
  Аутор текста: Дилвад Дадо Фелић
  Аранжер: Зоран Влајић
 7. Волео си и ти мене
  Извођач: Љиљана Александрић
  Композитор: Драган Александрић
  Аутор текста: Мила Јанковић
  Аранжер: Ненад Александрић
 8. Морам бити једина
  Извођач: Маријана Катић
  Композитор: Зоран Старчевић
  Аутор текста: Зоран Старчевић
  Аранжер: Зоран Старчевић
 9. Лепа Влајна
  Извођач: Немања Максимовић
  Композитори: Драгана Мариновић Симоновић, Крста Станковић Њењуловић
  Аутор текста: Крста Станковић Њењуловић
  Аранжер: Слободан Пецић
 10. У завичају живети је слатко
  Извођач: Недељко Билкић
  Композитор: Недељко Билкић
  Аутор текста: Сергеј Јесењин
  Аранжер: Александар Софронијевић
 11. Још од лане бројим дане
  Извођач: Дејан Недић Тејовац
  Композитор: Борко Радивојевић
  Аутор текста: Драган Голубовић Млавски
  Аранжер: Борко Радивојевић
 12. Раме уз раме
  Извођач: Мирослава Милутиновић
  Композитор: Славко Стефановић Славкони
  Аутор текста: Тијана Винчић
  Аранжер: Јоца Стефановић
 13. Шта бих ја да ми песме није
  Извођач: Зорица Минић
  Композитор: Драган Јовановић Жома
  Аутор текста: Марија Тодоровић
  Аранжер: Бобан Продановић
 14. О теби нико још певао није
  Извођач: Данило Живковић
  Композитор: Божидар Вучур
  Аутор текста: Божидар Вучур
  Аранжер Божидар Вучур
 15. Нек ти живот буде песма
  Извођач:Чеда Марковић
  Комп Микица Антонић
  Аутор текста: Микица Антонић
  Аранжер: Микица Антонић и Ратомир Благојевић
 16. Бол болујем
  Извођачи: Мира и Ана Јовановић
  Композитор: Перица Васић
  Аутор текста: Слађана Ковачевић
  Аранжер: Перица Васић
Чланови стручног жирија финала Сабора народне музике Србије 2020. године биће познати на дан такмичења.
Кроз квалификационе емисије смо крајем прошле године (понедељком на РТС) премијерно чули композиције народне музике које је, уз пратњу три оркестра, извело 64 певача. Из сваке емисије по две композиције са највише гласова стручног жирија Сабора - пролазиле су директно у финале.
За највећа признања овогодишњег Сабора, надметаће се извођачи и аутори 16 композиција. Пратиће их Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.
Признања се додељују за три најбоље композиције (прва, друга и трећа награда), за најбољи музички аранжман и за најбољи текст. Од ове године установљене су награда публике као и награда «Шабан Шаулић» за најбољу интерпретацију.
И овога пута биће додељена највиша признања Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС-а) најзаслужнијим уметницима из домена народне музике, који ће наступити у ревијалном делу програма.
О победничкој композицији Сабора 2020. године поред гласова стручног жирија одлучиваће и гласови ТВ гледаоца финала (50% чланова стручног жирија према 50% СМС гласова публике). Публика ће путем СМС порука моћи да гласа за своје фаворите а приход РТС-а остварен од СМС гласања аудиторијума ће и овога пута бити преусмерен у добротворне односно хуманитарне сврхе.
Водитељи Сабора Народне музике Србије 2020. године су Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић.

НОВИ ПКУ ЗА ЕСТРАДУ УПИСАН У РЕГИСТАР КОЛЕКТИВНИХ УГОВОРА

11. фебруар 2021.

Нови Посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, хотелијерству и туризму уписан је у Регистар колективних уговора Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Решење о томе стигло је јуче у Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, као званична потврда да је овај уговор, закључен 14. јануара ове године између Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије и Уније послодаваца Србије, уписан у Регистар колективних уговора, дана 1. фебруара 2021. године.
ПКУ, који су потписали председник тог синдиката и Уније послодаваца, Драгиша Голубовић и Милош Ненезић, јесте један од ретких уговора у реалном сектору, који већ шесту годину уређује међусобна права и обавезе послодаваца и естрадно музичких уметника и извођача.
Овим уговором утврђују се права и обавезе из рада и по основу рада, односно радног ангажовања лица која обављају уметничку или другу делатност у области културе: извођење народне, забавне, џез, поп и рок музике, фолклорних и других играчких програма, односно осталих музичких, говорних и сценских извођења културних програма, као и послова стручњака и сарадника у естрадно-музичкој делатности и послодаваца у угоститељству, хотелијерству и туризму.
Саставни део ПКУ-а је и типски уговор о извођачком раду, који потписују извођач и послодавац и који детаљно регулише њихове међусобне обавезе и права.

Преузми Решење

СВИМ УДРУЖЕЊИМА И АГЕНЦИЈАМА ЧЛАНИЦАМА СЕМУС И ССЕУС

26. јануар 2021.

Поштовани,
Обавештавамо вас да су се на друштвеним мрежама појавиле лажне информације у погледу висине и начина продужења уверења и потврда (тзв. лиценци) за 2021. годину.
За потпуну информацију о свим детаљима можете се обратити СЕМУС-у, контакт особа Срђан Старчевић, тел. 011-3239-260, е-адреса: semusbg@yahoo.com.
Молимо вас да с овом информацијом упознате чланове вашег удружења.
С поштовањем,
Драгиша Голубовић

Ово обавештење је објављено на званичној интернет страни СЕМУС-а и Самосталног синдиката естрадних уметника Србије.

СИНДИКАТ ЕСТРАДЕ ОБЕЛЕЖИО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСТОЈАЊА

11. октобар 2020.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије обележио је јуче, пригодном манифестацијом у земунском ресторану „Стара капетанија“, три деценије од оснивања тог синдиката.
Председник синдиката Драгиша Голубовић је подсетио на те далеке године и активности којим су естрадни уметници, музичари и извођачи основали своју прву интересну организацију у Србији и ушли у породицу тадашњег Савеза синдиката. Данас је самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије израстао у респектабилну и једину репрезентативну синдикалну организацију у овој делатности и потписник је Посебног колективног уговора који има проширено дејство, рекао је Голубовић.
Свечаности су присуствовали државна секретарка у Министарству рада, Бојана Станић, директор Инспектората рада, Стеван Ђуровић, секретар Министарства културе, Игор Јовичић и директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић.
У музичком програму учествовали су доајени музичке уметности, Љубиша Павковић, Гордана Лазаревић, Зоран Влајић, Снежана Бабић - Снеки, Раде Јоровић, Драгиша Голубовић - Голуб, Горан Шепа - Гале Кербер , Маја Маријана, Андрија Бајић, Светлана Томић, Ацко Незировић, Мина Костић и Ивана Електра.

ЈАДРАНКИ БАРЈАКТАРОВИЋ УСКРАЋЕНО ГОСТОПРИМСТВО

11. август 2020.

У светлу најновијих догађаја везано за националистички испад певачице Јадранке Барјактаровић, Савез естрадно-музичких уметника Србије донео је одлуку да ускрати гостопримство певачици на Сабору народне музике Србије планираном за ову јесен, као и на свим другим манифестацијама које ћемо у будућности организовати.
Шокирани смо мржњом и непоштовањем које је Барјактаровићева показала према земљи у којој је започела каријеру и у којој је увек била дочекана као радо виђен гост. Након што је прошле године учествовала на другом Сабору народне музике Србије у жељи да пружимо шансу певачима из региона, планирано је и њено појављивање на овогодишњој манифестацији, али је она својим непримереним понашањем саму себе избацила из конкуренције.
Надамо се да ће овој певачици бити наук из пристојности за убудуће, али и опомена свима онима који се баве уметношћу да је такво понашање недопустиво и да неће бити толерисано, барем када је СЕМУС у питању, а радује нас што видимо да исто мишљење деле и власници и уредници елетронских медија у Србији.

Преузми Одлуку

ЕСТРАДА НЕМА ПРИХОДЕ, АЛИ ПЛАЋА ПОРЕЗ

5. август 2020.

Због пандемије коронавируса угрожене су многе области привреде, али и музичка индустрија, која није део програма мера Владе спроведених у циљу сузбијања економске кризе. Тачније, Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије упутио је недавно захтев Влади који није био усвојен у потпуности, а то је да у пакет мера буду укључени и самостални естрадни уметници, извођачи и сарадници. Наиме, одлуком Владе само су самостални уметници уврштени у програм мера помоћи, док су самостални радници у области културе, односно естрадно-музички извођачи, стручњаци и сарадници изостављени. Овим поводом за портал Нова.рс огласили су се Иван Милинковић, некадашњи певач групе Легенде, Гоца Тржан и Харис Џиновић.
Иван Милинковић истиче да упркос кризи која влада на сцени, у обавези је да редовно уплаћује порезе и доприносе, признајући да је његов статус такав да је добио помоћ од државе, мада то не умањује чињеницу да је естрадни еснаф угрожен због пандемије коронавируса.
"Што се тиче плаћања пореза и доприноса, у обавези сам сваког месеца и то редовно уплаћујем. Трошим уштеђено, али и томе има краја. Ако се овако настави, музичари и уметници биће у проблему. Многи већ јесу. Помоћ државе је била и делимично је помогла у измирењу обавеза. Ослобађање неког дела пореских обавеза у наредном периоду много би значило. С обзиром на то да смо као еснаф директно угрожени, било би добро да се нађе начин да радимо. Бар на отвореном, уз све мере опреза. Заиста је ситуација тешка. Имамо сараднике, многе породице живе од нашег рада. Што пре се нађе решење, биће свима много лакше, ово постаје агонија", каже некадашњи певач Легенди за Нова.рс и додаје:
"Ускоро ће проћи и лепо време, па се питам шта ће бити када стигне јесен, потом и зима. Ту ће тек настати проблеми. Било би добро направити стратегију за наступе у затвореном простору (клубови, ресторани, концертне дворане) уз све мере заштите, а не натерати људе да се сами организују и улазе у прекршаје. Живот ће власнике објеката, угоститеље, као и све друге послодавце, натерати да свесно улазе у прекршаје, уколико држава не нађе решење по овом питању", завршава Милинковић.
Гоца Тржан, попут Милинковића, такође плаћа држави оно што је дужна, упркос томе што нема приходе, као и већина њених колега.
"Без обзира на то што не радимо, у обавези смо да плаћамо порез. Значи, немамо приходе, а дужни смо да платимо. Шта да се ради, своје обавезе морам да измирујем", кратко је рекла певачица.
Харис Џиновић, с обзиром на то да има две регистроване фирме, а да приходе није остварио од почетка године, каже за Нова.рс да самим тим порез није платио.
"Нити има пореза, нити има реализације. Имам своје две регистроване фирме и кад дође лова, она се порезује ако пређеш одређену квоту. Све у зависности од тога како живиш, о коме водиш бригу и остале ствари. Ове године нисам видео динар прихода. Ако имаш приходе, онда си дужан да плаћаш ПДВ, и на крају порез", рекао је он.
Подсетимо, првобитни захтев који је још на почетку пандемије Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије упутио Влади РС да у пакет мера буду укључени и самостални естрадни уметници, извођачи и сарадници није био усвојен у потпуности.
Због тога је Синдикат у неколико наврата писао на адресу Владе да се и они укључе у пакет мера од чега је последњи захтев стигао ових дана на адресу министра финансија Синише Малог.
"У неколико дописа и телефонском разговору који смо водили пре десетак дана информисао сам вас да су естрадно-музички извођачи и сарадници можда у још тежем материјалном положају од многих других којима је пружена помоћ, јер сами уплаћују доприносе за социјално осигурање, а не остварују никакве приходе. Имајући у виду да ће ових дана Министарство финансија и Влада Србије из буџета Републике Србије определити финансијска средства за други пакет мера финансијске помоћи, молимо вас да тим пакетом буду обухваћени сви самостални уметници и самостални естрадно музички извођачи и сарадници", стоји између осталог у допису који је потписао председник синдиката Драгиша Голубовић.
Извор: Nova.rs

Преузми текст

АПЕЛ РЕСОРНОМ МИНИСТРУ

3. август 2020.

Влада Републике Србије
УПРАВА ЗА ЗАЈEДНИЧКЕ ПОСЛОВЕ
Министарство културе и информисања
Министар, г-дин Владан Вукосављевић

Поштовани Министре,
молим Вас да ургирате код министра финансија, господина Синише Малог, да у пакету мера за финансијску помоћ привреди за ублажавање негативних последица кризе услед епидемије Ковид 19, уврсти и САМОСТАЛНЕ ЕСТРАДНЕ УМЕТНИКЕ И ЕСТРАДНО-МУЗИЧКЕ ИЗВОЂАЧЕ И САРАДНИКЕ.
Поздрављамо намеру Владе Републике Србије да држава усвоји други пакет мера и помогне грађанима и привреди Србије.
Такође, још једном Вам се захваљујемо што су првим пакетом мера у виду три минималне зараде били обухваћени и самостални естрадни уметници, али уједно Вас подсећамо да том помоћи нису обухваћени естрадно-музички извођачи и сарадници. Већ смо Вас информисали да су естрадно-музички извођачи и сарадници, можда, у још тежем материјалном положају од многих других којима је пружена помоћ, јер сами уплаћују доприносе за социјално осигурање а не остварују никакве приходе.
Имајући у виду да ће ових дана Министарство финансија и Влада Србије из буџета Републике Србије определити финансијска средства за други пакет мера финансијске помоћи, молимо Вас да ургирате да тим пакетом буду обухваћени сви САМОСТАЛНИ УМЕТНИЦИ И САМОСТАЛНИ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИ ИЗВОЂАЧИ И САРАДНИЦИ.
Уверени да ћете Ви лично, Ваше Министарство и Влада Републике Србије овог пута уврстити у списак корисника финансијске помоћи наше чланове, естрадне уметнике, извођаче и сараднике и помоћи им да превазиђу вишемесечну кризу немогућношћу да наступају и остварују приходе, срдачно Вас поздрављамо и унапред Вам се захваљујемо.

Председник
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ ДОПИС

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

31. јул 2020.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије поводом информација објављених у појединим писаним и електронским медијима у последњих неколико дана у којима су представници естрадно-музичке делатности представљени у негативном контексту, зарад чињеница и објективне информисаности укупне јавности у Србији саопштава:

 • Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије постоји већ 30 година и међу његовим члановима су многе најпознатије естрадне личности које су добровољно одлучиле да њихове професионалне, економске и друге интересе штити и унапређује њихов синдикат који узвратно је и у обавези да заштити истину о њима, њихов интегритет и укупан друштвени положај.
 • И ових месеци када читав свет и наша земља трпи несагледиве последице од удара Соу1с1а 19, Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије је својим свакодневним ангажманом и активностима успео да издејствује од Владе Републике Србије да у оквиру мера за помоћ привреди и грађанима Србије, помоћ добију САМОСТАЛНИ ЕСТРАДНО- МУЗИЧКИ УМЕТНИЦИ као појединци. И на то смо поносни. Упорни смо и уверени да ћемо у томе успети да помоћ добију и САМОСТАЛНИ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИ ИЗВОЂАЧИ И САРАДНИЦИ који ту помоћ нису добили и неправедно су скинути са списка.
 • Никако не треба у јавности поистовећивати помоћ коју је држава дала микро, малим и средњим предузећима, односно запосленима у тим предузећима, а власници, сувласници или менаџери су личности које се баве естрадом. Ако је држава сходно критеријумима које је одредила, одобрила помоћ за запослене у тим предузећима, неприхватљиво је за наш Синдикат и његове чланове да зарад сензационализма, можда повећања тиража, да поједини наши истакнути чланови буду представљени у негативном контексту као неко ко у овим кризним временима не заслужују солидарну помоћ. Замену теза које поједини уредници медија покушавају да протуре у јавност и морално дискредитују наше истакнуте чланове, за сваку је осуду, јер не доприноси објективном сагледавању, с једне стране, изузетно тешког материјалног и економског положаја у коме су се нашли многи који искључиво живе од свог рада, али нису у могућности да због короне наступају и приходују, а с друге стране, само из разлога сензационализма осуђују естрадне звезде што су искористиле помоћ државе за њихове запослене, иако су ту помоћ добиле на стотине хиљада предузећа и предузетника и преко милион запослених. Што не помињу у негативном контексту многе посланике и политичаре који такође имају предузећа и добили су помоћ за своје запослене. Да ли се боје или су њихови продужени пиони?
 • Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије биће увек на страни истине и правде, биће увек Синдикат који ће штитити права и положај својих чланова без обзира да ли су најпознатије естрадно име или, частан и добар, а мање познат извођач и музичар, бориће се за истину о њима, али и третман и положај који имају и остали грађани Србије - нећемо да дозволимо да због тога што се бавимо естрадно-музичком делатношћу будемо изостављени са списка оних који су реално угрожени и којима држава и друштво не треба да помогну. Аргументовано смо тражили и тражимо да сви наши чланови у овим кризним временима добију помоћ као и сви други. Ми нисмо грађани другог реда, треба да буде свима јасно!

Председник
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ САОПШТЕЊЕ

ЗАСАД БЕЗ ПОМОЋИ ЗА ИЗВОЂАЧЕ И САРАДНИКЕ

20. јул 2020.

Председника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије Драгишу Голубовића у телефонском разговору, министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је информисао да овог тренутка Влада Републике Србије није у могућности да пружи финансијску помоћ самосталним естрадно-музичким извођачима и сарадницима.
Међутим, по конституисању нове Владе Републике Србије и кроз ребаланс буџета за 2020 годину у Скупштини Републике Србије који треба да буде на јесен, постоји могућност да се предвиди помоћ за самосталне естрадно-музичке извођаче и сараднике, рекао је министар Синиша Мали нашем председнику.
Очекујемо да ће нова Влада Републике Србије бити убрзо конституисана и да ће Скупштини Србије предложити ребаланс буџета који би садржао финансијска средства и за помоћ самосталним естрадно-музичким извођачима и сарадницима.
Синдикат ће свакако помно пратити и реаговати на активности у Влади и Скупштини Србије овим поводом и правовремено ће информисати чланство саопштењима на сајту и у јавним медијима.

СССС АПЕЛОВАО НА ВЛАДУ ДА ПОМОГНЕ И
САМОСТАЛНИМ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИМ ИЗВОЂАЧИМА

26. јун 2020.

Председник СССС Љубисав Орбовић упутио је у петак, 26. јуна, допис министру финансија Синиши Малом у којем апелује да држава пружи помоћ и самосталним естрадно-музичким извођачима, који такође плаћају порез за обављање своје делатности, а држава их није обухватила својим програмом помоћи:
У складу са јуче вођеним разговорима када је исказана потреба да се пруже одређена појашњења поводом захтева да се исплати финансијска помоћ одређеној групи самосталних уметника обавештавамо Вас о аргументима који по нашем мишљењу оправдавају наше захтеве и чине их основаним.
У вези недоумице о томе да ли се и на који начин може финансијски помоћи "Самосталним естрадно-музичким извођачима и сарадницима, односно стручњацима у култури", а све у складу са уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести КОВИД-19 (у даљем тексту: уредба), указујемо на следеће.
Држава је применом поменуте уредбе исплатила одговарајућа новчана средства лицима која су "Самостални уметници", док то није учинила лицима која су наведено "Самостални естрадно-музички извођачи...". Разлика између лица која припадају наведеним групама јесте у томе, што у првом случају локална самоуправа уплаћује у њихово име и за њихов рачун доприносе, док у другом случају то чине сама та лица према пореским решењима. Заједничко за обе групе лица јесте да и једни и други обављају посао као једино занимање и да им је то једини извор егзистенције.
Из напред наведеног се може закључити. да је група лица у вези којих интервенишемо у тежем материјалном положају од групе лица којима је пружена материјална помоћ. Наиме, они морају зарадити и за порезе и доприносе.
Сходно напред наведеном, апелујемо да се и овој групи лица (има их око 1.000 организованих у неколико репрезентативних уметничких удружења) материјално помогне тако што ће удружења која их окупљају доставити спискове тих лица, а исплата вршити наменски преко тих удружења. Ако је прва група могла бити уподобљена члану 9. Уредбе и добити материјалну помоћ сматрамо да би неисплаћивање материјалне помоћи овој другој групи лица била једна врста дискриминације и то, према оним лицима која су у тежем положају од оних којима је већ пружена помоћ. А да поновимо и једним и другима то је једино занимање. Верујемо да ће ова неправда бити исправљена.
С поштовањем,
ПРЕДСЕДНИК
Љубисав Орбовић

ПРЕУЗМИ ДОПИС МИНИСТРУ

СИНДИКАТ ЕСТРАДЕ ОБЕЛЕЖИО ГОДИШЊИЦУ ПРОШИРЕНОГ ДЕЈСТВА ПКУ

19. јун 2020.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, Унија послодаваца Србије и Савез естрадно-музичких уметника Србије организовали су, 18. јуна у Београду, свечаност поводом годишњице Одлуке о проширеном дејству гранског колективног уговора.
И овај, сад већ традиционални сусрет, одржан је у земунском ресторану "Стара капетанија", уз пригодан естрадно-музички програм, у којем су учествовали наши познати певачи и извођачи народне музике.
Домаћин скупа Драгиша Голубовић је поздравио госте, међу којима су били председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, државни секретар у Министарству рада Бојана Станић, директор Инспектората рада Стеван Ђуровић и Зоран Лазић, секретар Министарства одбане.
Љубисав Орбовић је изразио дивљење Синдикату естрадних уметника и Савезу естрадно-музичких уметника, јер су у свом еснафу успели да се уједине, артикулишу захтеве и истрају у њима.
"Ви сте једини од грана који сте успели да са Унијом послодаваца потпишете грански колективни уговор и да добијете проширено дејство", истакао је Орбовић.

ГОЛУБОВИЋ И ДАЉЕ ПРЕДСЕДНИК

12. јун 2020.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије je на Четвртом конгресу, одржаном 10. јуна у Београду, потврдио поверење досадашњем председнику и на ову функцију једногласно поново изабрао Драгишу Голубовића.
Он је тајним гласањем изабран је за мандатни период 2020-2025. са 65 гласова делегата из свих крајева земље.
- Много посла је иза нас, али нас очекује и велика борба за остваривање права и побољшање услова рада и живота естрадно-музичких извођача. Ту, пре свега, подразумевам коришћење типског уговора приликом ангажовања извођача за наступе, што штити њихова права, али и доноси новац у буџет – рекао је Голубовић том приликом.
Он је посебно нагласио да су самостални естрадно-музички извођачи и уметници били изостављени са списка за помоћ Владе Србије током пандемије, као и да очекује да преговори, који су у току, уроде плодом и отклоне начињену неправду. По Голубовићевим речима "ово су само неки од изазова...".
- Испред нас је још много задатака, али се надам да ћу уз вашу подршку моћи да им одговорим - завршио је Голубовић.
Конгресу су, поред делегата, присуствовали и представници Владе, Савеза самосталних синдиката Србије, Уније послодаваца Србије, као и бројне друге званице.

ПРЕУЗМИ МЕДИЈСКЕ НАПИСЕ

СВИМ УДРУЖЕЊИМА У ОКВИРУ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА

27. мај 2020.

Поштоване колеге,
Обавештавамо вас да је до извесног застоја у уплати помоћи саллосталним уметницима, по Одлуци Владе Републике Србије од 07. маја 2020, дошло због сложености административне процедуре. Наиме, у ову акцију укључени су Влада Републике Србије, Министарство финансија, Министарство културе и информисања и локалне самоуправе - њих четрдесетак. Подсећамо да је Влада РС донела одлуку да помоћ износи 90.000 динара у нето износу.
У околностима одлуке Владе РС о помоћи самосталним уметницима дошло је, у јавности и у медијима, и до извесног броја непрецизних тумачења те одлуке, и статуса уметника уопште, до релативизација и до незаснованих, волунтаристичких коментара. Из тог разлога чини се корисним упутити се у дефиниције које је Душко Паунковић, потпредседник КО, јасно и детаљно изнео у тексту који је јуче постављен на портал Нова (баш тамо из разлога јер су на том порталу изношена нека тумачења уметничких статуса без правних основа и без разумевања законских одредница). Такође вас упућујемо и на снимак гостовања председника и потпредседника КО на ТВ Н1 у недељу 24. маја, опет по нашем захтеву за демантовањем извесних нетачности претходно тамо изнетих. Предлажемо управама свих удружења из КО да овај радни допис дистрибуирају мејлом својим члановима, превасходно самосталним уметницима, али и осталима, како би макар један део тренутних питања био мање нејасан.
Бојан Ковачевић
Председник Координационог одбора

ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ОБАВЕШТЕЊА

ДОПИС МИНИСТРУ ЗА УРГЕНЦИЈУ

26. мај 2020.

Министарство за рад, запошљавање,
борачка и социјална питања
Министар
Господин Зоран Ђорђевић

Поштовани Министре,
Желимо да се Вама и Вашем министарству, као делу Владе Републике Србије, захвалимо на одлуци да се помогне самосталним естрадним уметницима, али уједно и на предусетљивости и спремности да ургентно помогнете члановима нашег Синдиката који нису обухваћени финансијском помоћи, а коју је Влада Републике Србије определила у оквиру мера за помоћ грађанима и привреди Србије у условима епидемије корона вирусом.
Наиме, ми смо у иницијативи коју смо Вам упутили 30. марта, затражили да поред самосталних естрадних уметника, финансијску помоћ определите и за самосталне естрадно-музичке извођаче и сараднике, односно стручњаке у култури, који су изузети са списка за помоћ, а наши су чланови. У оквиру наше организације ми заступамо 34 удружења на територији целе Србије, и у оквиру њих имамо близу 500 чланова који имају статус самосталног естрадно-музичког извођача и сарадника, односно стручњака у култури. Највећи број чланова имамо у три београдска удружења. Сви они су пријављени у централни регистар за обавезно социјално осигурање и самостално уплаћују доприносе за пензијско и здравствено осигурање, на основу решења пореске управе.
Поштовани Министре,
Молимо Вас да се ургентно заложите да и самостални естрадно-музички извођачи и сарадници, односно стручњаци у култури добију финансијску помоћ као и остали самосталци, не само зато што су изузети са списка, већ пре свега зато што су у изузетно тешком материјалном положају, јер су били спречени да током ванредног стања, а сигурно још један период убудуће, наступају у угоститељским објектима, хотелима и ресторанима, те нити су могли нити ће моћи у блиској будућности да остварују икакав приход.
Уверени да ћете у оквиру своје надлежности учинити све да финансијска помоћ стигне и осталим самосталним естрадно-музичким извођачима и сарадницима, односно стручњацима у култури, ми Вам унапред захваљујемо.
Срдачан поздрав,
Председник
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТА

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ СИНДИКАТУ

15. мај 2020.

При пореској контроли једино валидан ТИПСКИ УГОВОР О ИЗВОЂАЧКОМ РАДУ (ДЕЛУ)
Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије добио је од Министарства финансија позитивно мишљење о третману типског Уговора о извођачком раду (делу) из Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству. Овим мишљењем, Министарство финансија је потврдило да је само типски Уговор о извођачком раду (делу) који је саставни део ПКУ једино правно валидан уговор обавезујући за све послодавце и извођаче естрадно-музичких програма на територији Републике Србије.
Ово је велико признање Самосталном синдикату естрадних уметника, свакако и Унији послодаваца Србије у вишегодишњим напорима и активностима да се стриктно примењује Посебан колективни уговор, јер је наведеним мишљењем Министарство финансија потврдило да је једино типски Уговор о извођачком раду (делу) из Посебног колективног уговора меродаван приликком контроле пореских инспектора у примени члана 108а Закона о порезу на доходак грађана.
Цитирамо део мишљења Министарства финансија:
"Према томе, исплатилац прихода по основу естрадних програма забавне и народне музике и других забавних програма сагласно члану 108а Закона о порезу на доходак грађана, дужан је да са интерпретатором и другим ангажованим лицима на извођењу естрадног програма забавне и народне музике или другог забавног програма закључи уговор по прописима.
Одлуком Владе Републике Србије од 10. маја 2018. године утврђено је да се Посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, а тиме и типски Уговор о извођачком раду (делу) као његов саставни део, односи на све послодавце у републици Србији и на све извођаче естрадних програма у угоститељству и има обавезујућу снагу за све послодавце и извођаче."
Министарство финансија је у давању наведеног мишљења консултовало Министарство културе које је, такође, било става и мишљења да је типски Уговор о извођачком раду (делу) правно валидан и обавезујући за све послодавце у Србији.

ПОМОЋ ИЗВОЂАЧИМА, САРАДНИЦИМА И СТРУЧЊАЦИМА

15. мај 2020.

Влада Републике Србије
Председница Владе,
Госпођа Ана Брнабић

Поштована,
Пре свега желимо да Вам се захвалимо што је Влада Републике Србије, након наше иницијативе и писма које смо Вам упутили 30. Марта, донела Одлуку да се помогне Самосталним естрадним уметницима. Та Одлука је међу овим нашим члановима са задовољством прихваћена, јер су и они обухваћени финансијском подршком у оквиру мера за помоћ грађанима и привреди Србије у условима епидемије коронавирусом.
Имајући у виду, да поред Самосталних естрадних уметника, ми заступамо и Самосталне естрадно-музичке извођаче и сараднике, односно стручњаке у култури, од којих ових дана трпимо безразложне притиске, чак и претње, молимо Вас да што хитније финансијску помоћ определите и за њих, јер су изузети са списка за помоћ. Морамо да нагласимо да су ови чланови, као и Самостални естрадни уметници, такође, а сигурно још један период убудуће, наступају у угоститељским објектима, хотелима и ресторанима, те нити су могли нити ће моћи да остварују икакав приход.
Уверени да ћете у оквиру своје надлежности учинити све да финансијака помоћ стигне и осталим Самосталним естрадно-музичким извођачима и сарадницима, односно стручњацима у култури, желимо да Вам укажемо да су они редовно уплаћивали доприносе за ПИО, на основу решења Пореске управе. Уколико је могуће, молимо Вас да у оквиру помоћи, осим финансијске у висини минималне зараде, сагледате и могућност пролонгирања плаћања доприноса за други квартал 2020. Године овим категоријама самосталаца, као што је учињено према запосленима у привредним субјектима.
Срдачан поздрав,

ПРЕДСЕДНИК
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ ПИСМО АНИ БРНАБИЋ
ПРЕУЗМИ ПИСМО ВЛАДАНУ ВУКОСАВЉЕВИЋУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

11. мај 2020.

самосталним естрадно-музичким уметницима и извођачима

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и репрезентативно удружење у култури Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС), су дана 30. марта 2020. године, упутили допис Влади Републике Србије, Министарству културе, Министарству финансија и Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, са предлогом да се самосталним уметницима којима градови плаћају доприносе за социјално осигурање, као и самосталним стручњацима у култури, самосталним извођачима музичких и сценских програма и самосталним уметницима у култури, а који уплаћују доприносе за обавезно социјално осигурање по основу обављања уметничке или друге делатности у области културе из својих нето хонорара, пружи финансијска подршка у висини минималне зараде док траје ванредно стање, што би омогућило нужну егзистенцију њима и њиховим породицама.
Влада Републике Србије је по овом допису, на својој седници одржаној 7. маја 2020. године, за сада, донела Одлуку о давању бесповратне помоћи од по 90.000,00 динара (минималне месечне зараде од 30.000,00 динара за март, април и мај), само за самосталне уметнике (којима је СЕМУС утврдио статус самосталног уметника у култури) и којима локалне самоуправе плаћају доприносе за социјално осигурање.
Уколико Влада Републике Србије донесе нову Одлуку и за остала лица наведена у допису, Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и репрезентативо удружење у култури Савез естрадно-музичких уметника Србије ће на својим сајтовима објавити информације о томе.
НАПОМЕНА: За све ближе информације обратите се вашим матичним удружењима и агенцијама које имају подружнице Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, а преко којих подносе Захтеве за издавање Потврда Синдиката за лица која допунски обављају естрадно-музичку делатност у култури.
Самостални синдикат естраднихуметника и извођача Србије и
Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС)

НАЈВЕЋИ ТЕРЕТ ПОДНЕЋЕ ОНИ
КОЈИМА ЈЕ И ДОСАД БИЛО НАЈТЕЖЕ

8. мај 2020.

Крај кризе коју је изазвала епидемија вируса корона не назире се, самим тим и њене последице, али оно што је у Србији месец и по дана по увођењу ванредног стања евидентно, јесте да ће оне бити огромне, нарочито у појединим секторима попут услуга, туризма или угоститељства.
Велики број малих радњи вероватно се никада неће опоравити, а десетине хиљада радних места већ сада је изгубљено.
Они који радна места нису изгубили суочени су, или ће тек бити, са мањим платама, негде приморани да користе годишње одморе или плаћена и неплаћена одсуства, а незапосленост у Србији ће и наредних месеци да расте. Према проценама ММФ-а, она би наредне године могла да буде више од 13 одсто, што је скок у односу на период од пре кризе, када се баратало са неких 10 одсто.
Трећина запослених у нашој земљи, показало је недавно истраживање Инфостуда, морала је у ванредном стању да узме годишњи одмор, боловање, плаћено или неплаћено одсуство, а 12 одсто радника остало је без посла због епидемије корона вируса. Готово половина од оних који су посао изгубили као разлог томе навела је то што се фирма привремено затворила, док је више од трећине њих рекло да је то због смањеног обима посла. Више од трећине радника у Србији је тренутно забринуто да би могли да изгубе посао.
Зато ће овај Празник рада, сматра председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић, бити као ниједан други.
– Обично се писало и причало о уранцима и роштиљијади или протестној шетњи, а очито да ове године нема ни једног ни другог, каже Стојиљковић за Данас.
Мере државе, пре свих она да се малим и средњим предузећима уплати по три минималца је, истиче он, са добрим оквиром, али недовољно прецизним селективним и контролисаним циљем.
– Мере дају ефекте, јер се вал отпуштања људи зауставио, број је званично 10.000 до 15.000 људи који су остали без посла, у стварности је неколико пута више, плус самозапослени и они који раде у сивој економији. Зато би та мера требало да траје дуже, још три месеца, па и дугорочније, до краја године, истиче Стојиљковић.
Он напомиње да та мера мора да буде селективна, односно да мора да се помогне оним секторима који су највише угрожени.
– Неселективна је мера ако свима дате, а то подразумева и оне којима приход не пада или пада мање од 10 одсто. Мора помоћ да се усмери на оне секторе и гране који ће бити натпросечно погођене, а очито је да ће то бити поред услуга и хотелијерство, туризам и све што је везано за повремену потрошњу, напомиње наш саговорник.
За синдикате је, како каже, битно да се очувају радна места, али га плаши то што се шири правило да треба бити срећан што имаш какав-такав посао и приходе. Сада му прошлогодишњи првомајски захтеви синдиката, истиче он, попут достојанственог рада и зарада од којих може да се живи, делују романтично. Оно што нас чека, напомиње, јесте мање инвестиција, мање дознака, повратак 200.000 људи који су изгубили посао на Западу.
Ни потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић не може да процени до којих ће све последица по запослене довести епидемија корона вируса, али из искуства транзиционог периода и неких других кризних ситуација, највећи терет поднеће они који су до појаве епидемије били у статусу рада на привременим и повременим пословима.
– То су они којима истичу уговори на одређено време, рада преко агенција за запошљавање, али опасност је велика и по запослене који раде у оним секторима који су доживели највеће ударце и који практично нису функционисали нити ће у догледно време достићи онај обим пословног ангажмана који су имали до почетка епидемије, истиче Вуковић.
Хотелијерство, угоститељство, туризам, друмски саобраћај и авио саобраћај, напомиње он, држе "примат" у ударцима које доживљавају од најаве епидемије.
– Погођени су и многи они који самостално привређују и мислим да се неправедно изостављају са списка губитника због корона вируса, од пољопривредника који не могу да пласирају своје производе, до естрадно-уметничких извођача који искључиво наступају у угоститељским објектима и немају где друго да остваре приходе, истиче наш саговорник.
Вуковић каже и да нико не зна колико је људи до сада остало без посла и да је несагледив број оних који ће изгубити радно место, посебно по протоку периода од три месеца, колико ће држава помагати малим и средњим предузећима и која уколико не буде нове државне помоћи неће имати ограничења у отпуштању радника.
– Желим да верујем, мада ми искуство говори другачије, да послодавци неће чим криза започне као првој мери прибегавати раскидима уговора о раду с радницима, а потом да их ангажују на црно, наглашава Вуковић.
На питање у коликој мери су од помоћи биле или ће бити мере државе, нарочито уплата три минималца за сваког радника, Вуковић каже да у тренутку док одговара на ово нико још ту помоћ није добио, иако не сумња да ће многи који су се пријавили и добити помоћ у висини минималне зараде за сваког свог радника.
– Генерално ову меру државе доживљавам, у условима опасности по живот и здравље становништва, отежаних, понекад и спречених услова за слободан проток људи, роба и услуга, као повраћај новца онима који годинама пуне државни буџет, запосленима и привреди, истиче Вуковић и каже да они који сходно уставним овлашћењима имају улогу да тренутно располажу и дистрибуирају новац грађана и привреде, не би уопште, а посебно у овим условима требало да праве "представу" јер радницима и привреди дају само оно што су од њих већ раније добили.
Према подацима ПКС, готово 80 одсто фирми током кризе бележи пад прихода. Почевши од туристичког сектора који је штету већу од милијарду евра, преко једног од најбољих сектора ИТ, где већина стартапова има пад продаје и до 60 одсто, криза је закуцала на свачија врата. Ер Србија бележи губитак од 35 милиона евра, а неке компаније су своје губитке, попут Горења, саопштиле у броју изгубљених радних места. Управо ће то, сматра Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, уз смањење зарада бити једна од највећих последица ове кризе.
– Пад тражње током лета довешће до смањења зарада у приватним компанијама, јер све које не буду имале довољно тражње неће отпуштати људе, али ће смањити плате. Приходи ће бити знатно мањи и сви трошкови ће морати да се режу. То је прва последица, истиче Рајић. Тамо где пад тражње, како каже, буде од 25 до 30 одсто, те фирме биће у црвеној зони и највероватније ће морати да отпуштају раднике. Ако пад буде мањи од 20 одсто, фирме ће гледати да рационализацијом смање трошкове. Рајић напомиње да ће на десетине хиљада људи у услужном сектору остати без посла и да се криза неће завршити за неколико месеци.
– Свуда у свету је пад тражње, пад поруџбина и када урачунате да ни туристичка индустрија, ни индустрије забаве, спорта, аутомобила, великих машина не раде логично је да ће се све мање куповати, самим тим и мања је потреба за пратећим услугама, наглашава Рајић.
Опоравак привреде зависиће од епидемиолошке ситуације, а он подсећа да су у Немачкој урађене студије које предвиђају још четири до шест нових таласа епидемије. Оно што је, како каже, проблем код нас што још не знамо како ћемо се суочити са дугорочним ефектима кризе.
европске земље већ имају план да се, напомиње он, окрену локалном тржишту. Колико ћемо радних места сачувати зависи, како каже, и од тога колико је наша економија у стању да буде самоодржива, да што мање увози и што више производи овде.
– Нама опасност прети од смањења зарада и остајања без посла. У кризи 2008, односно у тих неколико година од 2009. до 2012. без посла је остало неких 180.000 људи, а 55.000 предузећа је затворено. Шта ће се сада десити? Нестаће велики број малих фирми које имају једног до пет запослених, нарочито у услужном сектору, напомиње Рајић.
После првог таласа кризе иде други у ком нас чека пад тражње, а после тога и трећи у ком ће, тврди Рајић, доћи до преливања свега тога на зараде. За Србију би, сматра он, било најбоље решење да се порези и доприноси на зараде смање на европски просек од 35 до 40 одсто, и да постоји реформа фискалних намета и да бисмо тек са тим лакше прошли кроз кризу него неке друге земље. Стабилизацију очекује тек у другој половини наредне године.
Недовољна помоћ за најугроженије
Душко Вуковић каже да су са списка директне помоћи изостављени неки слојеви грађана који тренутно нису у могућности да остварују приходе, затим они који су остали без посла, јер су надокнаде преко службе за запошљавање мале, што је значајан број људи.
– И ова ситуација је показала да, и када су угрожени слободно могу да кажем национални интерес, јер од здравља и заштите живота становништва нема значајнијег државног питања, политичка елита жели да има једина ексклузивитет у доношењу економских и социјалних политика, иако би те политике у редовним а посебно у ванредним условима требало да буду производ консензуса социјалних партнера и света политике, истиче Душко Вуковић. У овом синдикату, како каже, имају знања да дају аргументоване и конструктивне предлоге, али је скептичан да ће те предлоге уважити свет полИтике и крупног капитала.
Шансе за опоравак
– Уколико криза ограничено буде трајала, ту шансе за опоравак има крајем ове и почетком наредне године и онда од тог ударца колико год болан био има опоравка. Уколико, међутим, дође до рецесије, онда ћемо имати проблем, истиче Стојиљковић и каже да не зна како ћемо на јесен принудити неког ко има туристичку агенцију да не пошаље људе на неплаћено одсуство или их отпусти ако држава не буде спремна да интервенише, и то не само да одлаже већ и да отпише део обавеза. <бр> Преполовљени екстерни приходи
– Имаћемо смањен приход од туризма, мање директне стране инвестиције, оне ове године неће бити ни половина, ни трећина као претходних година. Имаћемо преполовљен број дознака из иностранства јер се један део тих људи вратио, а они који раде тамо неће бити у могућности да шаљу онолико колико су слали раније, напомиње Драгољуб Рајић.
Извор: Данас 4. мај 2020.

ПОМОЋ ЋЕ ДОБИТИ И ОНИ КОЈИ НЕМАЈУ ПРИХОДЕ

24. април 2020.

У дневном листу "Курир" је 23. априла објављен текст, који потврђује напоре Синдиката естраде да запослени у нашој делатности у време ванредног стања не буду изузети од помоћи државе, с обзиром на то да су попут осталих спречени да раде.
Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, још 30. марта упутио је захтев Влади Србији, Министарству културе, Министарству рада и Министарству финансија, тражећи помоћ за колеге који су онемогућени да раде током ванредног стања.
- Ово се понајвише односи на уметнике и културне раднике који плаћају доприносе самостално или им град плаћа. Људи одмах помисле да ће ту помоћ добити великезвезде, ати то није тако. Доста тих звезда нема статус уметника, па самим тим и не може да добије помоћ државе, док има и оних који су у пензији и за њих исто није предвиђена ова мера. Посебна су прича људи попут Ана Бекуте, Жељка Јоксимовића, Јелене Карлеуше и других, за које сам чуо да имају своје агенције и преко њих уговарају наступе и плаћају доприносе. Ни они неће би ти обухваћени овим. Помоћ би добили они којима је заиста и потребна - закључио је он.

ПРЕУЗМИ:

- ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ЧЛАНКА

- ПРЕУЗМИ АПЕЛ НЕДЕ УКРАДЕНВАНРЕДНО СТАЊЕ: ВАЖНА ВЕСТ ЗА МУЗИЧАРЕ

2. април 2020.

Република Србија ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Г-ђа Ана Брнабић, председница
Београд
Немањина 11
Поштована,
Влада Републике Србије, због уведеног ванредног стања и отежаних услова пословања у свим делатностима, разматра доношење мера финансијске подршке, посебно докто стање траје.
У том смилу, сматрамо неопходним да се помогне и лицима која обављају самосталну уметничку или другу делатност у области културе, као што се то предлаже и за самосталне предузетнике - занатлије и друге.
Прена Закону о култури (члан 58-61.), ради се о самосталним уметницима којима градови плаћају само доприносе за социјално осигурање, као и самосталним стручњацима у култури, самосталним извођачима музичких и сценских програма и самосталним уметницима у култури, а који самостално уплаћују за своје социјално осигурање из својих нето хонорара.
Сматрамо да су самостални музички извођачи посебно погођени јер не могу уживо да наступају због обустављеног рада у угоститељству и на другим местима због ванредног стања.
Подаци о њиховом броју се налазе у централном регистру социјалног осигурања, код пореских управа, а спискови код Министраства културе и информисања.
Предлажемо да се и горе наведеним лицима пружи финансијска подршка у висини минималне зараде док траје ванредно стање, што би омогућило нужну егзистенцију њима и њиховим породицама, а познато је да су самостални уметници и извођачи до сада дали свој допринос многобројним хуманитарним акцијама.
С поштовањем,
Председник СССС
Љубисав Орбовић

ПРЕУЗМИ:

- ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТА

- ПРЕУЗМИ ВЕСТ ИЗ КУРИРА

- ПРЕУЗМИ ВЕСТ ИЗ В. НОВОСТИФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА И ЗА УМЕТНИКЕ !

30. март 2020.

Република Србија
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Г-ђа Ана Брнабић, председница

Поштована,
Влада Републике Србије, због уведеног ванредног стања и отежаних услова пословања у свим делатностима, разматра доношење мера финансијске подршке, посебно док то стање траје.
У том смилу, сматрамо неопходним да се помогне и лицима која обављају самосталну уметничку или другу делатност у области културе, као што се то предлаже и за самосталне предузетнике - занатлије и друге.
Према Закону о култури (члан 58-61.), ради се о самосталним уметницима којима градови плаћају само доприносе за социјално осигурање, као и самосталним стручњацима у култури, самосталним извођачима музичких и сценских програма и самосталним уметницима у култури, а који самостално уплаћују за своје социјално осигурање из својих нето хонорара.
Сматрамо да су самостални музички извођачи посебно погођени јер не могу уживо да наступају због обустављеног рада у угоститељству и на другим местима због ванредног стања.
Подаци о њиховом броју се налазе у централном регистру социјалног осигурања, код пореских управа, а спискови код Министраства културе и информисања.
Предлажемо да се и горе наведеним лицима пружи финансијска подршка у висини минималне зараде док траје ванредно стање, што би омогућило нужну егзистенцију њима и њиховим породицама, а познато је да су самостални уметници и извођачи до сада дали свој допринос многобројним хуманитарним акцијама.

С поштовањем,
Председник
Самосталног синдиката естрадних
уметника и извођача Србије
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ:

- ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТАВАЖНО САОПШТЕЊЕ ЗА МУЗИЧАРЕ

5. фебруар 2020.

Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије поводом неистинитих саопштења и мејлова упућених музичарима од стране Ивана Илића, председника Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије
У последње време учестала су неистинита саопштења на порталима и друштвеним мрежама као и мејлови упућени музичарима од стране Ивана Илића, председника Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије која нису заснована на чињеницама и законским прописима, а посебно у вези примене Закона о раду и Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству (ПКУ). На овај начин погрешно се обавештавају музичари који изводе естрадно-музичке програме у угоститељским објектима и позивају да не спроводе законске прописе.
Праве чињенице су следеће:

 1. Унија послодаваца Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, једине са статусом репрезентативности, закључиле су, на основу Закона о раду, Посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, а све у циљу радно-музичке заштите извођача и одговарајуће примене прописа из области пореза и доприноса од стране свих послодаваца. Влада Реублике Србије је, на предлог Министарства културе Србије уз позитивно мишљење министарства из области рада и финансија као и Секретаријата за законодавство, донела Одлуку о проширеном дејству наведеног ПКУ на све послодавце и извођаче естрадно-музичких програма у угоститељству.
 2. Наведеним ПКУ утврђено је да извођач може бити радно ангажован у естрадно-музичком програму код послодавца и остварити права утврђена овим ПКУ под условом да има уверење или потврду издату од стране удружења или организације чија је репрезентативност утврђена у складу са законом, а која је потписник овог ПКУ.
  Законом о култури је утврђено да статус репрезентативности у подручју културе - извођење музик - и за издавање уверења овлашћени су: Савез естрадно-музичких уметника Србије и Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије, и то изричито за лица коју музичку делатност обављају као једино и главно занимање и пријављена су на пензијско-инвалидско и здравствено осигурање по том основу и плаћају доприносе преко надлежних пореских управа, о чему прилажу копију решења.
  За сва остала лица (запослени, предузетници, пољопривредници, пензионери, студенти и сл.), потврде о њиховом статусу издаје Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, чија репрезентативност у овој делатности је утврђена на основу Закона о раду, а који је и потписник ПКУ.
  Наведено је потврђено и од релевантних институција: Савеза ревизора и рачуновођа Србије и објављено у њиховом часопису "Рачуноводствена пракса", као и од стране Инспектората за рад, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (све ово је објављено и на сајту Синдиката www.sindikatestrade.org.rs
 3. Тотално су произвољне тврдње из злонамерних саопштења да овлашћени представници (контролори) Синдиката немају законска овлашћења да контролишу музичаре, да од музичара захтевају да имају потврде Синдиката и да врше увид у уверења која издају репрезентативна удружења.
  Наведеним ПКУ (члан 3. и 4.) изричито је утврђено:
  • "Извођач је дужан да уверење – потврду (копију) из става 1. овог члана и Уговор о извођачком раду (делу) стави на увид инспекцијским службама и овлашћеном представнику (контролору) репрезентативног синдиката који је закључио овај посебан колективни уговор.
   Послодавац је дужан да Синдикату обезбеди прступ подацима и информацијама неопходним за обављање синдикалних активности, а посебно везаних за примену одредаба овог посебног колективног уговора (сходно члану 210 Закона о раду)".
   Посебно указујемо да Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије издаје, неовлашћено, "уверења" и за лица која су запослена, пољопривреднике, предузетнике, пензионере, студенте и сл. позивајући се на свој Статут, а Законом о култури, Законом о раду као ни другим законима нису овлашћени да утврђују статус и виде евиденцију тих лица, а камоли да издају уверења или потврде као јавне исправе.
   На овај начин доводе у заблуду извођаче и послодавце, контролоре Синдиката па чак и инспекцијске органе, јер за ова лица надлежан је само Синдикат.
  Против овог Удружења и других удружења која то незаконито чине воде се судски поступци као и поступци код органа инспекције, а на основу записника о томе које нам достављају овлашћени контролори Синдиката или непосредно од стране инспекција на терену.
 4. Коначно, циљ наведеног ПКУ је обезбеђење легалне заштите права извођача путем закључивања Уговора о извођачком раду (делу), којим се гарантује уговорна накнада хонорара и заштита на раду и средстава рада – музичких инструмената и опреме, што је циљ и задатак Синдиката по Уставу и Закона о раду и других прописа.
  Наведеним ПКУ заштићени су, под једнаким условима са осталим извођачима и извођачи – чланови Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије кад наступају у програмима у угоститељским објектима, што је и уставни принцип равноправности.
У Београду, 03.02.2020. г.

Председник Синдиката
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ:

- ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТАСИНДИКАТ УРУЧИО ПРИЗНАЊА ЕСТРАДНИМ УМЕТНИЦИМА

5. децембар 2019.

Савез естрадно-музичких уметника Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије уручили су у Београду, четврту годину заредом, традиционалне награде најистакнутијим естрадним уметницима, новинарима и другим личностима из света музике.
Признања је додељивао председник СЕМУС Драгиша Голубовић, који је нагласио да је Удружење током последњих година много урадило на побољшању права естрадних уметника, али да им предстоји још рада, у чему је подршка еснафа, али и државе неопходна.
Додељене су 52 награде за животно дело, а добитници су, између осталих, Нада Обрић, Слободан Бетулић Бетула, Мерима Нјегомир, Миша Мијатовић, Миланче Радосавлјевић, Зоран Старчевић, Бора Дрљача, Џеј Рамадановски, Љуба Аличић, Миле Китић, Маринко Роквић, Зоран Дашић Даша, Мирко Кодић, Мира Шкорић, Чеда Марковић, Весна Змијанац, Горан Шепа Гале, Драшко Аћимовић, Раде Вучковић, Драган Пантић Смедеревац...
Признања "Национални естрадно-музички уметник Србије" постхумно су добили Миодраг Тодоровић - Мија Крњевац, Будимир Буца Јовановић, те Радојка и Тине Живковић. Естрадно-музичка награда Србије за 2019. припала је Дејану Петровићу, Нели Бијанић, Ањи Рогљић, Ренату Хенцу, Злати Петровић, Банету Мојићевићу, Јадранки Барјактаровић...
Златну птицу" добили су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката града Београда, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (инспекторат за рад) и водитељ Живорад Жика Николић.
Дипломе су припале Славку Бањцу, Срећку Шушићу, Станојки Митровић Ћани...
Извор: Новости

ИНСПЕКТОРАТ У ОФАНЗИВИ: МИЛИОНСКЕ КАЗНЕ ЗА УГОСТИТЕЉЕ

30. септембар 2019.

Јесен ће у Србији бити тмурна за певаче и угоститеље који не поштују закон, јер ће кренути појачане контроле поштовања Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадних уметника и извођача у угоститељству, а они који буду ухваћени у прекршају суочавају се са потенцијалним милионским казнама.
Све ово утврђено је на семинару који је одржан крајем септембра у Врњачкој Бањи у организацији Инспектората рада Србије и Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије.
Главни говорници били су директор Инспектората Стеван Ђуровић и председник Синдиката Драгиша Голубовић, који су утврдили да је досадашњом применом повећан број закључених уговора за око 30 одсто, па самим тим и прилив у буџет РС, али и дали упутства овлашћеним лицима за далје деловање на терену.
Тако ће у следећем периоду Инспектори у координацији са синдикалним контролорима појачати контроле са циљем да сви музичари и угоститељи поштују проширено дејство уговора који је потврдила Влада РС.
Уколико не буду имали закључене уговоре или извођачи не буду имали легалне исправе-уверења или потврде, казне предвиђене законом о раду у овом случају крећу се и до два милиона динара, а по закону о порезу на доходак грађана предвиђено је и затварање објеката.
Извор: ОК Радио

ОДЛУКА О ЧЛАНАРИНИ ЗА 2019.

30. март 2019.

На основу члана 36. став 1. тачка 20, члана 65. и 68. Статута Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије - Београд (Синдикат), Републички одбор Синдиката на својој седници одржаној дана 27.03.2018. године, доноси:

ОДЛУКУ
о висини чланарине Синдикату
за 2019. годину

 1. Овом Одлуком утврђује се висина чланарине Синдикату за наредни период, обзиром да новим Посебним колективним уговором за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству ("Сл. Гласник РС", бр. 23/15 и 13/18) - ПКУ - није утврђено плаћање чланарине преко послодаваца из извођачких хонорара естрадно-музичких уметника и извођача.
 2. Годишња чланарина од 5.000,00 динара плаћа члан који нема статус самосталаца (запослен, пољопривредник, предузетник, пензионер и сл.) из подружнице Синдиката естрадно-музичких удружења, путем уплатница на текући рачун Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије - Београд, број 355-1025724-87, а копија се преко службе удружењ.а доставља Синдикату уз захтев за издавање ПОТВРДЕ о чланству и обављању естрадне делатности за текућу годину, сходно ПКУ.
 3. Годишњу чланарину у износу од 500,00 динара уплаћује члан који има статус самосталног уметника или извођача из подружнице Синдиката у естрадно-музичким удружењима, путем уплатнице на текући рачун Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије - Београд, број 355-1025724-87.
 4. Ова одлука се примењује од 01.04.2019. године.
ВАЖНА НАПОМЕНА: Од 26.04.2019. године, текући рачун Синдиката је 325950060001277928 (код ОТП Банке).

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Чланом 65, Статута Синдиката је предвиђено да чланарина буде 2% од зараде члана у складу са наведеним Посебним колективним уговором, па како није тим Уговором утврђен износ чланарине која би се уплаћивала преко послодавца, то према члану 36. став 1. тачка 20, Републички одбор Синдиката утврђује чланарину у износу од 5.000,00 динара за чланове који нису самосталци, односно 500,00 динара за члансве који имају статус самосталних уметника или извођача, као и поступак наплате.
Према члану 68. Статута предвиђено је да у случају да послодавац не изврши уплату чланарине Синдикату из зараде, извођач је дужан да сам уплати чланарину асходно тачки 2. ове Одлуке.
До доношења ове Одлуке важила је Привремена одлука о чланарини Синдикату у износу предвиђеном Одлуком о чланарини за 2018. годину.
Према посебном Правилнику Савеза самосталних синдиката Србије, предсеник РОС-а ће својим налогом, пренети износ од чланарине Савезу - централи.
ПРЕДСЕДНИК
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ:

- ЧЛАНАРИНА У СИНДИКАТУ 2019.

- ЧЛАНАРИНА СЕМУС 2019.

- ЧЛАНСКИ ДОПРИНОС 2019.ИНСПЕКТОРИ ПОСТУПИЛИ ПО ПРИЈАВИ СИНДИКАТА

1. март 2019.

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ЗА РАД,ЗАПОШЉАВАЊЕ,
БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА
- Инспекторат за рад
– I Одељење нспекције рада у Београду
Број: 117-00-02254/2018-04
Датум:22.02.2019. год.
БЕОГРАД Омладинских бригада 1

Савез самосталних синдиката Србије
Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије
Предмет: Обавештење
У вези ваше пријаве поднете овом Одељењу инспекције рада у Београду, у којој тражите да се изврши инспекцијски надзор у угоститељким објектима, по приложеном списку, а у вези поштовања одредби чланова 2., 4. и 11. Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству, обавештавамо вас да је инспектор рада извршио надзор у FAUR MC TONA, Тркуља Неђо, предузетник - ресторан AMPHORA, Булевар Николе Тесле бб. Утврђено је да је са оркестром Жаока закључио уговор о извођачком раду наручилац пбсла физичко лице дана 23.9.2018. године.
Наведени уговор је у супротности са одредбама чл. 12. ПКУ, те је инспектор рада указао на неправилну примену општег акта, применом члана 27. Закона о инспекцијском надзору ("Службени гласник РС", бр. 36715).
За други објекат, у Немањиној 4 Београд, STEFAN BRAUN KOPAONIK д.о.о., надзор се није могао извршити, јер је у питању ноћни клуб, са радним временом од 24 часа до 6 часова, те се надзор мора извршити уз асистенцију полиције, а по плану надзора свих ноћних клубова, који се доноси на нивоу Инспектората.
Ово обавештење Вам се доставља на основу члана 18. став 6. Закона о инспекцијском надзору ("Службени гласник РС" бр. 36/2015), којима је прописано да инспектор обавештава подносиоца представке како је поступио са представком.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕСАОПШТЕЊЕ

20. новембар 2018.

На основу стручног мишљења Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 12.10.2018. године, Одбор за социјални дијалог образован на основу Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству ("Службени гласник РС", бр. 23/15, 13/18 и 37/18), донео је, дана 30.10.2018. године Упутство за примену наведеног ПКУ, које је обавезно за све послодавце у угоститељству и естрадно-музичке уметнике и извођаче и органе контроле.
Види Упутство и у ДОКУМЕНТИМА уз ПКУ, Типски уговор о извођачком раду (делу), Споразум о продужењу важења ПКУ, и Одлуку Владе РС о проширеном дејству ПКУ.

ВИДИ И ПРЕУЗМИОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ
ПКУ ОБАВЕЗАН ЗА СВЕ ПОСЛОДАВЦЕ

11. мај 2018.

На основу члана 257. став 1, Закона о раду ("Службени гласник РС", бр. 24/05,61/05,54/98, 32/1,3,75/14,13/17— УС и 113/17 и члана 43. став: 1. Закона о: Влади ("Службени гласник РС", бр. 55/05, 71/05 исправка, 101/07 65/08, 16/11, 68/12 - УС, 72/12, 7/14 - УС, 44/14 и 30/18 - др. закон);
Влада доноси

ОДЛУКУ
I

Посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству ("Службени гласник РС", бр.23/15 и 13/18 — др. акт)-примењује се и на послодавце који нису чланови Уније послодаваца Србије и који нису учествовали у његовом закључењу.

II

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије".
05 број 11-4153/2018
У Београду, 10. маја 2018. године
Влада
Председник,
Ана Брнабић, с.р.

ПРЕУЗМИ ОДЛУКУ ВЛАДЕПРИМЕНОМ УГОВОРА
ДО БОЉИТКА ЗА СВЕ У БРАНШИ

30. април 2018.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и Унија послодаваца Србије закључили су у фебруару ове године Споразум о проду-жењу важења Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрад- но-музичких уметника и извођача у угоститељству за наредне три године почев од 22.02.2018. године и то је још један у низу доказа да овај синдикат који делује још од 1990. године, брине о свом чланству и да је један од ретких који успева да се избори за колективне уговоре, који нису само мртво слово на папиру, каже за Данас Драгиша Голубовић, председник овог синдиката.
Он прецизира да је први колективни руговор потписан још 1997. године и да су касније побољшавали уговоре и стално унапређивали положај и статус, како овог синдиката тако и њихових чланова, а проширено дејство последњег колективног уговора је веома битно јер се на основу њега уноси ред у ову специфичну делатност, у области опорезивања и других давања држави и драстично се смањује сива зона деловања у делатности.
Према том уговору послодавци из делатности угоститељства су обавезни да закључују типски уговор о извођачком раду (делу) са уметничким извођачима (који је објављен уз наведени ПКУ и на сајту Синдиката и СЕМУС-а). Истовремено самостални уметници и извођачи су позвани да се обрате репрезентативном удружењу (Савез естрадно-музичких уметника Србије) ради добијања јавне исправе - уверења по Закону о култури, објашњава Голубовић.
Само репрезентативни Синдикат потписник наведеног уговора, у складу са чланом 199. став 3. Закона о раду и сходно члану 2. наведеног ПКУ, издаје потврде о статусу уметника и извођача који су запослени, пољопривредници, предузетници, пензионери, студенти и драга лица, која се ангажују по уговорима са послодавцем за естрадно- музичке програме у угоститељству.
На овај начин се у складу са законским прописима легално врши ангажовање уметника и извођача народне забавне, џез и рок музике на читавој територији Републике Србије, каже председник Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије.
Овакво деловање у корист чланова, делатности па и државе већ се приме- ћује по томе што се у пореске и касе ПИО улива много више средстава, а податак да имамо више од 5.000 чланова у области, где су углавном само појединци довољно говори о квалитету нашег рада, којег су препознали у последње време Министарство културе и и Унија послодаваца, Са Министарством смо имали једно време велики проблем, јер је претходни министар тврдио да ми њи ма "не припадамо" па нису ни хтели са нама да преговарају, што је апсурдно, јерје све време претходно, а ево и сада наш партнер за преговоре било Министарство културе, истиче Голубовић и додаје да синдикат којем је на челу непрестано обавештавамо музичаре и вокалне извођаче да један број удружења и појединаца одговорних лица у удруже¬њима, већ дуже време незаконито издаје јавне исправе (уверења и потврде) о статусу музичара и вокалних извођача и на тај начин чине кривична дела и кршења других законских прописа. Због тога су Савез естрадно-музичких уметника Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије поднели бројне кривичне пријаве, јер се таквим махинацијама мора стати на пут, јер проширено дејство колективног уговора онда нема сврху.

Р. Д.

Синдикални контролори и казне
-Због неодговорних појединаца и неких назови удружења, који лове у мутном зарад ситне материјалне користи, често нам се обраћају наши чланови и представници из хотелијерства и угоститељства, али смо то већ добрано сузбили, и уз помоћ наших контролора који имају право да позову надлежне инспекције и проверавају да ли код реализатора догађаја постоји колективни уговор, да ли су јавне исправе, уверења и потврде, легални и да ли се неким фалсификатима угрожавају делатност и наши чланови, па и држава због избегавања плаћања оног што се мора и што је добро за све учеснике, каже Голубовић и подсећа да су казне за кршење ових прописа огромне, од 50.000 динара за појединце до два милиона динара за правно лице.
ИЗВОР: Данас, 30. април 2018.

ПРЕУЗМИ ЧЛАНАК ИЗ ДНЕВНИКА ДАНАСОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

15. март 2018.

a Позивамо естрадно-музичке уметнике и извођаче и друга лица која учествују у реализацији и праћењу естрадно-музичких програма, концерата, фестивала, музичких сабора и манифестација, диско пројеката и радио – ТВ емисија да гласају за кандидате за Награду СЕМУС-а "ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИ МЕНАЏЕР ДЕЦЕНИЈЕ" (2007-2017. године).
Гласање се врши путем мејла:
СЕМУС - semusbg@yahoo.com;
Синдикат: sin.estradesrbije@gmail.com;
или путем мејла, СМС порука, вибера, вац апа, у текстуалној или видео форми сарадника:
ПИ АР СЕМУС-а и Синдиката: jovanovic.m.goran@ gmail.com ; моб. тел: 065/30 500 70.
Рок за гласање је 5. април 2018. године.

ОДЛУКА О УСТАНОВЉЕЊУ НАГРАДЕ

15. март 2018.

Ha основу члана 7. и 26. Статута Савеза естрадно-музичких уметника Србије - Београд Извршни одбор, дана 14.03.2018. године, у циљу унапређења естрадно-музичке делатности као и одавања признања реализаторима естрадно-музичких пројеката и манифестација доноси


О Д Л У К У
о установљењу и додели признања - награде ЕСТРАДНО --МУЗИЧКИ МЕНАЏЕР ДЕЦЕНИЈЕ


1. СЕМУС установлзава признање - награду "Естрадно-музички менаџер деценије" која се додељује у складу са одредбама ове Одлуке.

2. Награда "Естрадно-музички менаџер деценије" додељује се менаџерима, организаторима, продуцентима и реализаторима који су у протеклој деценији континуирано поетигли изузетне резултате у организацији и продукцији естрадно-музичких програма и пројеката у следећим видовима презентације у Србији и/или иностранству:

 • Концерти, посебно самостални, турнеје естрадно-музичких уметника и/или ансамбла;
 • Музички фестивали, сабори и друге естрадно-музичке манифестације;
 • Диско пројекти;
 • Телевизијске и радио емисије.
3. Одлучивање о награди за најуспешнијег менаџера дегценије врши се гласањем од стране естрадно-музичких уметника и извођача и других лица која учествују у реализацији и праћењу естрадно- музичке делатности путем мејла, CMC порука, вибера, вац апа, у текстуалној, аудио или видео форми у року од 21 дан од дана објављивања ове одлуке, односно позива на сајту СЕМУС-а и у средствима јавног информисања.

4. Резултате гласања пратиће Комисија за естрадно-музичке награде која ће no завршетку гласања констатовати резултате и саопштити добитника награде - признања.

5. Комисија ће утврдити облик награде - признања и текст дипломе уз награду.

6. Награда ће добитнику бити уручена на свечан начин и јавно објављена у средствима информисања.

7. Ова Одлука ступа на снагу даном доношења.

Председник СЕМУС
Драгиша Голубовић

ПРЕУЗМИ ОДЛУКУ

ПРОДУЖЕНО ВАЖЕЊЕ ПКУ

23. фебруар 2018.

Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и Унија послодаваца Србије закључили су дана 08.02.2018. године Споразум о продужењу важења Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству за наредне три године почев од 22.02.2018. године (види "Службени гласник РС", бр. 13/18).
Позивају се послодавци из делатности угоститељства да закључују типски уговор о извођачком раду (делу) са уметничким извођачима (који је објављен уз наведени ПКУ и на сајту Синдиката и СЕМУС-а).
Позивају се самостални уметници и извођачи да се обрате репрезентативнoм удружењу (Савез естрадно-музичких уметника Србије) ради добијања јавне исправе – УВЕРЕЊА по Закону о култури.
Само репрезентативни Синдикат потписник наведеног ПКУ, у складу са чланом 199. став 3. Закона о раду сходно члану 2. наведеног ПКУ, издаје ПОТВРДЕ о статусу уметника и извођача који су запослени, пољопривредници, предузетници, пензионери, студенти и друга лица која се ангажују по уговорима са послодавцем за естрадно-музичке програме у угоститељству.
На овај начин се у складу са законским прописима легално врши ангажовање уметника и извођача народне забавне, џез и рок музике на читавој територији Републике Србије.

У Београду, 23.02.2018.

ПРЕУЗМИ СПОРАЗУМ

ОБАВЕШТЕЊЕ МЕДИЈИМА

8. децембар 2017.

Савез естрадно-музичких уметника Србије, репрезентативно удружење у култури, по први пут, додељује ЕСТРАДНО-МУЗИЧКУ НАГРАДУ СРБИЈЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО истакнутим естрадно-музичким уметницима у знак признања за изузетан свеукупан допринос естрадно-музичкој уметности.
Добитници овог признања су континуирано допринели унапређењу и презентацији наше народне и забавне музике у свим медијима (фестивали, сабори, концерти, емисије радија и телевизије, диско продукције), у земљи и иностранству. Међу добитницима овог значајног признања су и: Предраг Живковић – Тозовац, Ђорђе Марјановић, Војислав - Бубиша Симић, Љубиша Павковић, Бранко Белобрк, Борислав – Боки Милошевић, Мира Васиљевић, Јордан Николић, Звонко Богдан, Радмила Караклајић, постхумно: Предраг – Цуне Гојковић, Мики Јевремовић.
Савез естрадно-музичких уметника Србије доделиће ЕСТРАДНО-МУЗИЧКУ НАГРАДУ СРБИЈЕ естрадно-музичким уметницима за изузетне успехе у естрадно-музичкој уметности. Међу добитницима су: Здравко Чолић, Светлана – Цеца Ражнатовић, Аца Лукас, Неда Украден, Зорица Брунцлик, Мирољуб Аранђеловић – Кемиш, Жарко Данчуо, Мира Шкорић, Митар Мирић, Милан Прунић, Бојан Суђић, Слободан Мулина...
Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије (основан 1990. године) додељује ПОВЕЉУ СИНДИКАТА у знак признања за изузетан допринос у развоју естрадно-музичке делатности једном броју функционера у систему Савеза самосталних синдиката Србије, министарстава, радио и ТВ станицама у Републици Србији као и појединцима који су својим дугогодишњим успешним радом допринели остваривању циљева и спровођењу акцији нашег Синдиката, а посебно на заштити радно-музичких права.
Свечаност уручивања наведених признања обавиће се у Београду, дана 12.12.2017. године, са почетком у 13 сати у сали Савеза самосталног синдиката Србије, Трг Николе Пашића 5 – II спрат.

Молимо вас да ваши новинари присуствују и обавесте о овом догађају.
С поштовањем,
Секретар Савеза
Илија Радуловић
Председник Синдиката
Драгиша Голубовић

ВЕСТИ – ОБАВЕШТЕЊЕ

24. април 2017.

Удружење "ИЗВОР" за заштиту народне музике – Београд, Рашка Павловића 28, није чланица Савеза естрадно-музичких уметника Србије одлуком СЕМУС-а од 14.12.2016. године због грубог кршења Општих аката и одлука СЕМУС-а и непоштовања законских прописа.
Против одговорног лица Удружења "Извор" Милуна Милојевића – Лунета СЕМУС и Синдикат су поднели кривичну пријаву због издавања незаконитих јавних исправа – потврда музичарима у којима се позива неовлашћено на одредбе Закона о култури и Посебног колективног уговора за естрадно-музичку делатност.
Наиме, Удружење "Извор" није репрезентативно удружење у култури из члана 56. Закона о култури нити може да врши поверене послове из члана 67. тог Закона, односно да утврђује статус, води службену евиденцију и издаје јавне исправе уверења – потврде музичарима. Ова законска овлашћења има само Савез естрадно-музичких уметника Србије са статусом репрезентативног удружења у култури и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије (види њихове сајтове).
Обавештавајући о незаконитом раду Удружења "Извор" – Београд позивамо музичаре да се ради утврђивања статуса и добијања законских јавних исправа уверења – потврда јаве удружењима у саставу Савеза естрадно-музичких уметника Србије (види списак удружења на сајту Савеза), како би легално могли да обављају своју делатност.

ЕСТРАДА ДОБИЈА КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

19. април 2017.

На седници Савета дато је и зелено светло да се после више од годину дана потпише проширено дејство колективног уговора за радно ангажовање естрадних уметника у угоститељству. Проблем у овој области је настао када се Министарство културе прогласило ненадлежним за естраду уз образложење да то није њихов ресор.
- Потписивање значи да ће од сада и за певаче и музичаре у кафанама важити одређена правила игре, односно ко може да ради а ко не, да нема социјалног дампинга и нелојалне конкуренције - каже Душко Вуковић, потпредседник већа СССС.
- Сада ће морати да их поштују и они који нису чланови синдиката или газде ресторана који нису у Унији послодаваца Србије. Тако ће се уједначити економска позкција свих угоститеља и естрадних уметника.
Извор: Вечерње новости

ПРЕУЗМИ ТЕКСТ

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ ПОВЕЉЕ СИНДИКАТА

10. фебруар 2017.

На основу члана 36. став 1. тачка 13) Статута Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије – Београд Републички одбор, на предлог Комисије за награде, на седници одржаној 14.12.2016 године је, једногласно, донео

О Д Л У К У
о додели
ПОВЕЉЕ СИНДИКАТА

Додељује се Повеља Синдиката (кликни на ЛИНК за фото албум) у знак признања за изузетан допринос развоју естрадно-музичке делатности следећим естрадно-музичким уметницима и извођачима, организацијама, радио и телевизијским станицама и појединцима, и то:

1) ФУНКЦИОНЕРИ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, СИНДИКАТА И ПОСЛОДАВАЦА

 1. Проф. Др ВЛАДИМИР МАРИНКОВИЋ – потпредседник Народне скупштине РС
 2. РАСИМ ЉАЈИЋ – подпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација
 3. АЛЕКСАНДАР ВУЛИН – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
 4. ЗОРАН ЛАЗИЋ – помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у области рада
 5. ЉУБИСАВ ОРБОВИЋ – председник ССС Србије
 6. ТОМИСЛАВ МИЛЕНКОВИЋ – бивши министар рада и председник ССС Србије, почетком 90-тих
 7. СЛОБОДАН ЛАЛОВИЋ – бивши министар рада и шеф Одељења за правна питања у Савезу самосталних синдиката Србије
 8. МИЛОРАД ВУЈАСИНОВИЋ – предсдник Синдиката удружења пензионера Србије и бивши председник ССС Србије
 9. ЗОРАН МАЛЕНОВИЋ – бивши председник Самосталног синдиката пољопривреде, прехрамбене, дуванске индустрије и водопривреде Србије
 10. БРАНИСЛАВ ПАВЛОВИЋ – председник Синдиката образовања Србије у предходном мандату
 11. СРБИЈАНКА РАФАИЛОВИЋ – бивша подпредседница Већа СССС
 12. МИЛОРАД МИЈАТОВИЋ – бивши подпредседник Већа СССС
 13. ТОМИСЛАВ БАНОВИЋ – подпредседник Већа СССС, председник Савеза самосталних синдиката Београда и бивши председник ССС Србије
 14. ДУШКО ВУКОВИЋ – подпредседник Већа ССС Србије
 15. ЊЕГОШ ПОТЕЖИЦА – подпредседник Већа СССС и председник Синдиката управе Србије
 16. ЗОРАН ВУЈОВИЋ – потпредседник Већа ССС Србије и председник Самосталног синдиката металаца Србије
 17. РАДОМИР СТЕВИЋ – председник Самосталног синдиката шумарства и прераде дрвета
 18. Др ЗОРАН САВИЋ – председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије
 19. РАДОМИР ТОПАЛОВИЋ – председник Самосталног синдиката трговине Србије
 20. ДРАГАН ЗАРУБИЦА – председник Самосталног синдиката пољопривреде, прехрамбене, дуванске индустрије и водопривреде Србије
 21. ДРАГАНА ЂОРЂЕВИЋ – председница Самосталног синдиката културе Србије
 22. СВЕТОЗАР ЕРЦЕГОВАЦ – бивши председник Самосталног синдиката комуналних делатности
 23. МИЉЕНКО СМИЉАНИЋ – бивши председник СССС (постхумно)
 24. ЧЕДОМИР ЈАКШИЋ – бивши председник Синдиката друштвених делатности (постхумно)
 25. НЕБОЈША АТАНАЦКОВИЋ – председник Уније послодаваца Србије
 26. ЖАРКО ШАКИЋ – секретар за чланство Уније послодаваца Србије
 27. СТЕВАН РОДИЋ – председник ИО сектора угоститељства и туризма Уније послодаваца Србије
 28. ЖЕЉКО СИМИЋ – начелник матичне евиденције у Републичком фонду ПИО
 29. Проф. Др ДАРКО МАРИНКОВИЋ – научни радник и публициста синдикализма
2)ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИ УМЕТНИЦИ И ИЗВОЂАЧИ
 1. ЛЕПА ЛУКИЋ
 2. ВЕРА МАТОВИЋ
 3. АНА БЕКУТА
 4. ЗОРИЦА БРУНЦЛИК
 5. МИРОЉУБ АРАНЂЕЛОВИЋ – КЕМИШ
 6. ГОРДАНА СТОЈИЋЕВИЋ-ЈАНКОВИЋ
 7. СНЕЖАНА БЕРИЋ – ЕКСТРА НЕНА
 8. МЕРИМА ЊЕГОМИР
 9. СНЕЖАНА ЂУРИШИЋ
 10. ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЋ
 11. ДОБРИВОЈЕ ТОПАЛОВИЋ
 12. НАДА ОБРИЋ
 13. ИЗВОРИНКА МИЛОШЕВИЋ
 14. МИРОЉУБ – МИЋА ЈАНКОВИЋ
 15. РАДОШ – РАША ПАВЛОВИЋ
 16. РАДОЈЕ – РАДЕ ЈОРОВИЋ
 17. МИЛЕНКО БОЖИЋ
 18. МИЉКО ВИТЕЗОВИЋ
 19. ИЛИЈА РАДУЛОВИЋ
 20. МИЛИСАВ – МИКИ ТОДОРОВИЋ
 21. ВЕСЕЛИ – ВЕСКО МАРКОНАТО
 22. ЗОРАН РАДОИЧИЋ
 23. ДАМЊАН АНДРИЋ
 24. БОШКО НИКОЛИЋ
 25. ГОРАН ЈОВАНОВИЋ
 26. БЛАЖЕНКО – БЛАЖО МИЛУТИНОВИЋ
 27. ГОРАН СИМИЋ
 28. ЉИЉАНА ИЛИЋ
 29. СВЕТИСЛАВ МИШКОВИЋ
 30. РУЖИЦА МИЛОВАНОВИЋ
 31. ВИТОМИР КОВАЧЕВИЋ
 32. САША СТОЈАНОВИЋ
 33. ЖЕЉКО ФРАНИЋ
 34. РАДМИЛА ЂОРЂЕВИЋ
 35. ДЕЛФА СТОИСАВЉЕВИЋ
 36. ЉУБИНКА ПЕТКОВИЋ
 37. БОБАН КОСТИЋ
 38. ДЕЈАН КОСТИЋ
 39. СРЂАН СТАРЧЕВИЋ
 40. ЖАРКО АЛЕКСИЋ
 41. ИВАН СТЕФАНОВИЋ
3) МЕДИЈИ И ДРУГЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПОЈЕДИНЦИ
 1. РАДИО БЕОГРАД – МУЗИЧКА ПРОДУКЦИЈА
 2. РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА СРБИЈЕ – ТРИ БОЈЕ ЗВУКА
 3. ПРОДУКЦИЈА ГРАМОФОНСКИХ ПЛОЧА РТС
 4. ПИНК ТЕЛЕВИЗИЈА
 5. РАДИО И ТВ БН БИЈЕЉИНА
 6. ДМ САТ ПОЖАРЕВАЦ
 7. ТВ МЕЛОС КРАЉЕВО
 8. ПРОДУКЦИЈА ГРАНД – БЕОГРАД
 9. РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА РС – БАЊАЛУКА
 10. СРЕМСКА ТЕЛЕВИЗИЈА – ШИД
 11. ТЕЛЕВИЗИЈА МОСТ – КОСОВСКА МИТРОВИЦА
 12. ТЕЛЕВИЗИЈА ПАЛМА – ЈАГОДИНА
 13. ТВ ДУГА ПЛУС – ЗЕМУН
 14. САТ ТВ – ПОЖАРЕВАЦ
 15. РАДИО МОРАВА – ЈАГОДИНА
 16. РАДИО КУЛА – ВАЉЕВО
 17. РАДИО ВЛАДИМИРЦИ
 18. РАДИО БУМ БУМ – БЕОГРАД
 19. РАДИО РОМ – ОБРЕНОВАЦ
 20. ХИТ РАДИО – ПОЖАРЕВАЦ
 21. РАДИО АНТЕНА – КРУШЕВАЦ
 22. РАДИО ЈАВОР – ИВАЊИЦА
 23. РАДИО МИГ – БОБОВА
 24. РАДИО ГРАЧАНИЦА
 25. ФЕСТИВАЛ ВЛАШКЕ МУЗИКЕ "ГЕРГИНА" – НЕГОТИН
 26. СЕЗАМ ПРОДУКЦИЈА
 27. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР – ЈАГОДИНА
 28. ЛИСТ ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ – БЕОГРАД
 29. ЛИСТ КУРИР – БЕОГРАД
 30. ЛИСТ ИНФОРМЕР – БЕОГРАД
 31. АГЕНЦИЈА "МБ" – БЕОГРАД
 32. АГЕНЦИЈА "С ЕСТРАДА" – БЕОГРАД
 33. АГЕНИЈА "МЕЛОС ЕСТРАДА" – БЕОГРАД
 34. ПЕТАР ТРАЈКОВИЋ
 35. АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ
 36. СТАНА РАДИША
 37. БРАНКИЦА НОВОВИЋ
 38. САЊА ЂУРИЋ
У Београду, 14.12.2016. године
Број 31/678
Председник Синдиката
Драгиша Голубовић, с.р.

ОБАВЕШТЕЊЕ

9. фебруар 2017.

1) Савез естрадно-музичких уметника Србије, репрезентативно уметничко удружење у култури (основан 1969. године), који у свом саставу има 25 удружења у градовима Србије, након 25 година доделио је ЕСТРАДНО-МУЗИЧКУ НАГРАДУ СРБИЈЕ. Ова награда додељује се естрадно-музичким уметницима и ауторима емисија за изузетне успехе у естрадно-музичкој уметности, који су континуирано допринели унапређењу и презентацији наше народне и забавне музике у свим медијима (фестивали, сабори, концерти, емисије радија и телевизије, диско продукције), у земљи и иностранству.

На предлог Комисије за награде Извршни одбор Савеза је донео одлуку да се додели 62. ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИХ НАГРАДА (види одлуку СЕМУС-а на сајту).

2) Савез, такође у складу са Правилником за утврђивање статуса уметника додељује ДИПЛОМУ О СТАТУСУ УМЕТНИКА, оним естрадно-музичким уметницима и истакнутим естрадно-музичким уметницима који су овај трајни статус стекли по испуњењу услова обављања естрадно-музичке уметности преко 25 година жене и 30 година мушкарци. На основу предлога Уметничке комисије Савеза Извршни одбор Савеза је доделио 82 Дипломе. Добитници Диплома су естрадно-музички уметници који су допринели својим континуираним уметничким радом неговању и ширењу наше народне и забавне музике у земњи и иностранству.

3) Репрезентативни Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије (основан 1990. године), који делује у систему Савеза самосталних синдиката Србије, по први пут је доделио ПОВЕЉУ СИНДИКАТА у знак признања за изузетан допринос развоју естрадно-музичке делатности и заштити радно-музичких права естрадно-музичких уметника и извођача. Повеље су додељене и једном броју функционера гранских синдиката у систему Савеза самосталних синдиката Србије, Уније послодаваца Србије, радио и ТВ станицама у Републици Србији и Републици Српској, као и појединцима који су својим дугогодишњим успешним радом допринели остваривању циљева и спровођењу акција нашег Синдиката, а посебно заштити радно-музичких права. На предлог Комисије за награде Републички одбор Синдиката донео је одлуку да се додели 108 ПОВЕЉА СИНДИКАТА појединцима и институцијама (види Одлуку Републичког одбора Синдиката на сајту).

Повеља Синдиката је додељена и г-дину Александру Вулину, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, г-дину Зорану Лазићу, помоћнику министра у том Министарству, г-дину Расиму Љајићу министру за трговину, услуге и телекомуникације, г-дину Небојши Атанацковићу, председнику Уније послодаваца Србије и г-дину Љубисаву Орбовићу, председнику Савеза самосталних синдиката Србије.

На крају, Савез естрадно-музичких уметника Србије, спроводећи, превасходно, одредбе Закона о култури на регулисању статусних питања естрадно-музичких уметника и извођача и Самостални синдикат естрадних уметника Србије спроводећи одредбе Закона о раду и Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству доприносиће и даље унапређењу естрадно-музичке делатности и уметности. Свакако да се од свих нас очекује да се укључимо у ову активност како би омогућили ефикаснији даљи развој ове делатности културе у нашем друштву.

Повеље, Награде и Дипломе уручили су Драгиша Голубовић, председник Синдиката и Мирољуб – Мића Јанковић, подпредседник Савеза на пригодној свечаности дана 14.12.2016. године у Дому Синдиката Србије – Београд.

ОБАВЕШТЕЊЕ О КРШЕЊУ ЗАКОНСКИХ ПРОПИСА

4. новембар 2016.

Обавештавамо музичаре и вокалне извођаче да један број удружења и појединаца одговорних лица у удружењима већ дуже време незаконито издаје јавне исправе (уверења и потврде) о статусу музичара и вокалних извођача и на тај начин чине кривична дела и кршења других законских прописа.
Савез страдно-музичких уметника Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије због наведеног поднели су кривичне пријаве надлежним тужилаштвима против следећих:

 1. Удружења рок музичара Србије – Београд – против Цветковић Предрага, председника Удружења
 2. Удружења "Маестро интернационал" – Београд – против Трифуновић Зорана, председника Удружења
 3. Небојше Алексића, секретара Удружења естрадних уметника и извођача Шумадије, "Крагујевац концерт" – Крагујевац
 4. Цветковић Мирјане и Миловановић Мирољуба (председника) из Удружења музичких стваралаца и извођача "Морава-концерт" из Јагодине, које није чланица Савеза, (због фалсификовања јавне исправе – потврде Синдиката)7
 5. Поднета је опомена пред тужбу Андрији Бајићу, председнику Удружења естрадних уметника и извођача Србије – Београд (види Саопштење Синдиката од 08.09.2016. године) због нетачног и узнемирујућег давања писаних обавештења путем друштвених мрежа и навођења музичара и вокалних извођача да не примењују законске прописе и важећи Посебан колективни уговор који је закључио наш Синдикат са Унијом послодаваца Србије ("Службени гласник РС", бр. 23/15).
 6. Посебно указујемо да је против Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије - Београд поднета тужба надлежном Управном суду у Београду због противзаконитог издавања уверења лицима која нису самостални извођачи (нису пријављени на ПИО по основу естрадно-музичке делатности), што није у складу са Законом о култури.
У овом судском поступку биће и удружења која су закључила споразуме о сарадњи са наведеним удружењем или са њим сарађују о нелегалном утврђивању статуса музичара и вокалних извођача и издавању незаконитих јавних исправа – уверења:
 • Удружење естрадних уметника и извођача Србије – Београд
 • Удружење естрадних уметника и извођача Шумадије "Крагујевац – концерт" – Крагујевац
 • Удружење џеза, забавне и народне музике – Бор
 • Удружење музичара из Лознице
Позивамо музичаре и вокалне извођаче да се ради утврђивања њиховог законског статуса (види Закон о култури и ПКУ на сајту Савеза и Синдиката) јаве удружењима у саставу Савеза естрадно-музичких уметника Србије (види списак удружења на сајту Савеза где су и синдикалне подружнице нашег Синдиката), како не би имали проблема код радног ангажовања.
У Београду, 3.11.2016.

САОПШТЕЊЕ

8. септембар 2016.

Поводом најновијег лажног и узмениравајућег обавештења "за све музичаре и певаче" датог на сајту Удружења есрадних уметника (и извођача) Србије од стране председника Андрије Бајића, у циљу правилног и тачног обавештења естрадно-музичких уметника и извођача Синдикат естрадних уметника и извођача Србије, даје следеће Саопштење:
1. Саопштење наведеног председника Удружења је тотална дезинформација и позив на кршење закона и подзаконских аката и ако је "музичари и певачи" прихвате могу имати само штете и бити кажњени заједно са својим послодавцима – угоститељима у смислу Закона о раду, а ове казне нису мале. (Види члан 199. став 2. и 3, члан 273. тачка 1) и 278. тачка 1).

Ово се односи и на неспровођење oдредаба Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству ("Службени гласник РС", бр. 23/15) којим је прописано чланом 4. следеће:
"Извођач може бити радно ангажован у естрадно-музичком програму код послодавца и остваривати права утврђена овим посебним колективним уговором, под условом да има уверење – потврду из члана 2. овог уговора, издатих од надлежних организација за текућу годину.
Извођач је дужан да уверење – потврду (копију) из става 1. овог члана, достави послодавцу, односно посреднику – агенцији (у даљем тексту: посредник), приликом закључења Уговора о извођачком раду – делу у који се уписује број уверења – потврде и исти се прилаже уз Уговор.
Извођач је дужан да уверење – потврду (копију) из става 1. овог члана Уговора о радном ангажовању стави на увид инспекцијским службама и овлашћеном предствнику (контролору) репрезентативног синдиката који је закључио овај посебан колективни уговор.
Послодавац је дужан да Синдикату обезбеди приступ подацима и информацијама неопходним за обављање синдикалних активности, а посебно везаних за примену одредаба овог посебног колективног уговора (сходно члану 210. Закона о раду).
Посредник (агенција) у радном ангажовању естрадно-музичких извођача код послодавца, такође има обавезу, као и послодавац из става 4. овог члана, ако непосредно исплаћује хонорар извођачу."


2. Значи, представници Синдиката (контролори) који имају службене легитимације и овлашћење Синдиката су овлашћени да врше контролу примене наведеног Посебног колективног уговора и достављају Синдикату записнике о контроли и копије разних уверења и потврда које издају удружења која по Закону нису овлашћена да то чине. Синдикат на основу тога подноси пријаве надлежним инспекцијама пореских управа и инспекцијама рада. Овај систем контроле увелико функционише и бројни су примери кажњавања послодаваца и затварања угоститељских објеката као и захтева контролних органа да самостални музичари прибаве уверења од овлашћених Савеза естрадно-музичких уметника Србије или Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије, као репрезентативних удружења у култури.

Музичари који нису преко наведених организација пријављени на пензијско и инвалиднсо осигурање а обављају естрадно-музичку делатност могу добити потврде од стране репрезентативног Синдиката (који делује у саставу Савеза Самосталних Синдиката Србије), као потписника наведеног Посебног колективног уговора (види члан 2. ПКУ).
3. Тачни су једино наводи наведеног председника Удружења да "заступници СОКОЈ-а немају право да (музичаре) легитимишу и сликају ваше лиценце и чланске карте својим телефонима "али то право имају представници (контролори) Синдиката, јер према члану 210. послодавац је дужан да им "омогући приступ подацима и информацијама неопходним за обављање синдикалних делатности". Ти подаци су уговор о извођачком раду (делу) и копије уверења – потврда музичара који се прилажу уз тај појединачан уговор (објављен је уз ПКУ у наведеном "Службеном гласнику РС"). У случају да послодавац или извођач не дозволи приступ документима и идентификацији може се обезбедити и асистенција МУП-а што се у пракси и дешавало.
4. Желимо да укажемо музичарима да Удружење естрадних уметника и извођача Србије захваљујући незаконитом поступању његовог представника прибавља нелегално за музичаре уверења преко Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије који не обављају самостално у виду занимања естрадно-музичку делатност уместо да за њих подноси захтеве репрезентативном Синдикату естрадних уметника и извођача Србије. За ово кршење законских прописа поднета је пријава Министарству куклтуре и тужба надлежном суду.

Позивамо музичаре који још нису добили уверења или потврде да се јаве горе наведеним овлашћеним организацијама ради спровођења поступка "легализације" свог статуса у обављању естрадно-музичке делатности у складу са наведеним законским прописима и ПКУ.

ОБАВЕШТЕЊЕ

ЗА МУЗИЧАРЕ, ВОКАЛНЕ СОЛИСТЕ И ОРГАНИЗАТОРЕ КОЈИ ИМАЈУ РЕГИСТРОВАНУ АГЕНЦИЈУЗА МУЗИЧКУ ДЕЛАТНОСТ КОД АПР

18. мај 2016.

Власници агенција за музичку делатност (предузетник или правно лице) су у обавези у смислу члана 199. став 3. Закона о раду и члана 2. и 4. Посебног колективног уговора о радном ангажовању естрадно-музичких уметника у угоститељству - ПКУ ("Службени гланик РС", бр. 23/15) да са естрадно-музичким уметницима и извођачима које ангажују у естрадно-музичким програмима закључују типске уговоре о извођачком раду (делу).
(Текст уговора објављен уз наведени ПКУ).
Такође су у обавези да код закључивања наведеног појединачног типског уговора приложе копију уверења о статусу извођача које се издаје у складу са Законом и култури или потврду коју у смислу члана 199. став 3. и члана 2. наведеног ПКУ издаје Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије – Београд, Дечанска 14/VII. (Уверење – потврду треба да има и власник агенције ако наступа у естрадно-музичким програмима.)
Према члану 108а Закона о порезу на доходак грађана агенције су дужне да закључене уговоре и да до 5-ог у месецу предају надлежним пореским управама и на уговорене износе обрачунају и уплате припадајуће порезе и доприносе и о томе им поднесу извештај.
За непридржавање наведеног предвиђене су казнене одредбе које се крећу од високих новчаних казни до затварања рада агенције.

ОБАВЕШТЕЊЕ УГОСТИТЕЉИМА И АГЕНЦИЈАМА

КОЈИ АНГАЖУЈУ ЕСТРАДНО-МУЗИЧКЕ УМЕТНИКЕ И ИЗВОЂАЧЕ

18. мај 2016.

Поштовани,
Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије, као репрезентативни Синдикат у саставу Савеза самосталних синдиката Србије, је на основу члана 246. став 4. Закона о раду са Унијом послодаваца Србије закључио Посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству ("Службени гласник РС", бр. 23/15). Овај грански уговор важи на читавој територији Републике Србије за послодавце из делатности угоститељства.
У том смислу вам указујемо на следеће:
Према члану 199. став 2. и 3. Закона о раду, послодавац је у обавези да закључи типски Уговор о извођачком раду (делу) са извођачем народне, забавне, џез, поп и рок музике који је објављен као прилог 1. уз наведени Посебан колективни уговор (ПКУ) и дужан је да га држи у угоститељском објекту где се изводи естрадно-музички програм ради инспекцијског надзора (члан 276. Закона о раду).
Уз овај уговор извођач треба да приложи јавну исправу у смислу члана 2. и 4. наведеног ПКУ:

 1. Уверење Савеза естрадно-музичких уметника Србије-Београд за извођаче који су као самосталци пријављени на пензијско-инвалидско и здравствено осигурање и плаћају дориносе преко управе прихода.
 2. Потврду Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије за оне извођаче који нису самостални извођачи из тачке 1). а изводе естрадно-музичке програме.
За незакључивање наведеног уговора са извођачем предвиђене су законске казне како по Закону о раду (члан 273. и 276. Закона о раду) тако и због не примене члана 108 а Закона о порезу на приход грађана.
Напомињемо да поред надзора од стране Инспекције рада и Пореске инспекције примену наведеног ПКУ врше овлашћени представници (контролори) овог репрезентативног Синдиката (члан 4. ПКУ), који вас ускоро могу посетити.
Позивамо вас да у смислу горе изнетог поступате и закључујете неведени типски уговор објављен уз ПКУ у "Службеном гласнику РС", а од извођача захтевате да вам доставе копију наведене јавне исправе (уверење - потврде) која важи само за текућу годину ако сами или преко агенције ангажујете извођаче у вашем објекту.
За ближе информације обратите се овом Синдикату на телефон 011/3239-260 који је и факс.
Са жељом за успешну сарадњу желимо бам успех у пословању.
С поштовањем,

Председник Синдиката
Драгиша Голубовић, с.р.

top